U Osmacima prvi do Časnog krsta doplivao Srbo Marić (FOTO, VIDEO)

OSMACI

U Osmacima prvi do Časnog krsta doplivao Srbo Marić

 

U Osmacima je drugi put po redu organizovano plivanje za Bogojavljenski časni krst, a ove godine je učestvovalo sedam plivača. Prvi je do časnog krsta doplivao Srbo Marić, koji je na poklon dobio zlatni krst koji je darovao Damjan Ćirković. 

Među plivačima je bila i devetnaestogodišnja djevojka Marija Milutinović, koja je i najmlađi učesnik zbog čega je nagrađena srebrnim krstom.

Sveštenik Osmačko-dubničke parohije Marko Danojlović ističe da je plivanje za Časni krst u Osmacima odvija u pravom zimskom ambijentu te da je bilo potrebno uložiti puno truda da se sve organizuje.

 – Slijedeći ono što je u tradiciji našeg naroda uspjeli smo prošle godine da po prvi put organizujemo bogojavljensko plivanje za Časni krst. Ove godine smo to podigli na jedan viši nivo i duhovno i organizaciono. Uspjeli smo da oko ovoga događaja ujedinimo sav narod kako bi svako na svoj način doprinio održavanju plivanja. Posebnu zahvalnost dugujemo načelniku Ljubi Petroviću koji je sanirao sve nedostatke koje je bazen imao. Ovo je jedinstven slučaj da u dubokoj borovoj šumi imamo plivanje u bazenu koji puni protočna voda – rekao je Danojlović.

(infobirac.net)