Uz pomoć Zavoda prošle godine u Zvorniku posao dobilo preko 100 lica – Zbog malih plata nezaposleni odbijaju pozive poslodavaca

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Uz pomoć Zavoda prošle godine u Zvorniku posao dobilo preko 100 lica

Zbog malih plata nezaposleni odbijaju pozive poslodavaca

 

Prema podacima zvorničke filijale Zavoda za zapošljavanje RS prošle godine je kroz njihove projekte posao dobilo preko 100 lica, među kojima je najviše bilo onih sa srednjom stručnom spremom i kvalifikovanih radnika. Istovremeno, veliki broj nezaposlenih lica, uglavnom trgovaca, konobara, električara, građevinskih radnika je odbio poziv za rad kod poslodavaca, a razlog je najčešće mala plata.

Goran Petrović, rukovodilac zvorničke filijale Zavoda za zapošljavanje RS kaže da će izmjene zakona omogućiti da se jedinice zavoda sada aktivnije bave licima koja traže posao.

 – Prošle godine imali smo jedan projekat za zapošljavanje osoba sa visokom stručnom spremom, a u ostalih pet, među kojima su bili i projekti samozapošljavanja, prednjačili su nezaposleni sa srednjom stručnom spremom i kvalifikovani radnici. Kroz ove projekte posao je dobilo preko 100 lica – rekao je Petrović i dodao da se na evidneciji nalaze 3.772 lica među kojima je najviše kvalifikovanih i radnika sa srednjom stručnom spremom, odnosno njihova kvalifikaciona struktura se godinama ne mijenja.

 – Iako nije učestvovala u našim javnim pozivima za projekte zapošljavanja, po broju novih radnika daleko prednjači „Alumina“, a ona je prva i po spektrima zanimanja radnika koji su zasnovali radni odnos jer im zbog specifičnosti rada i obima fabrike trebaju različiti profili radnika – naveo je Petrović i potvrdio da je evidentno da ima odliva radne snage u inostranstvo, a to potvrđuju i domaći poslodavci koji ne mogu da nađu radnike iz pojedinih zanimanja.

On je dodao da su imali i slučajeva nezaposlenih lica koja nisu prihvatila ponuđeni posao kod poslodavaca.

 – Imali smo veliki broj slučajeva da nezaposlenim konobarima, trgovcima, građevincima i drugim kvalifikovanim radnicima ponudimo posao kod poslodavca, ali ga oni ne prihvate, a najvjerovatniji razlog je mala plata – ističe Petrović i dodaje da su predviđene i sankcije za odbijanje posla.

 – Ukoliko poslodavac ispunjava sve uslove, a radnik ne putuje duže od 50 km do posla te ne prihvati ponudu da radi u svojoj struci, briše se sa evidencije 12 mjeseci. Međutim, ima slučajeva kada poslodavac ne može da obezbijedi sve uslove predviđene Zakonom o radu i tada se lice kome je ponuđen posao ne briše sa evidencije – kaže Petrović i dodaje da bi se smanjenje stope doprinosa za zapošljavanje moglo odraziti na smanjenje sredstava za projekte zapošljavanje u ovoj godini.

Nezaposleni koje smo kontaktirali nisu željeli da javno istupe, ali nam je jedan od njih potvrdio da je odbio ponudu za posao konobara jer mu je ponuđen minimalac.

 – Nemoguće je izdržavati porodicu sa minimalnom platom. Bolje je ili otići u inostranstvo ili raditi druge poslove od kojih se može zaraditi dovoljno za pristojan život – rekao je on.

(infobirac.net)