Podrška za žene preduzetnike vrijedna 96.000 evra

VLASENICA

Podrška za žene preduzetnike vrijedna 96.000 evra

 

Osam korisnica sa područja opštine Vlasenica potpisalo je ugovore o donaciji čime je ozvaničen početak realizacije projekta „Osnaživanje poljoprivrednih, zanatskih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena“, čiji je cilj jačanje ženskog preduzetništva. Projekat u Vlasenici realizuju NODAS- Udruženje za razvoj i afirmaciju društva i oštinska uprava.

Projektni menadžer ovog udruženja Bekir Omerbašić rekao je da je vrijednost projekta ze korisnike u opštini Vlasenica 96.000 evra, a da je za svaku korisnicu predviđen iznos granta od 3.000 evra.

 – Potpisali smo ugovore sa osam korisnica iz ove opštine, od ukupno 20 koliko je projektom planirano. Danas su tu korisnice koje se bave uslugama, zanatstvom, turizmom i slično, a u narednih nekoliko sedmica potpisaćemo ugovore sa ostalim korisnicama iz Vlasenice. Realizacija projekta trajaće do januara 2021. godine – naveo je Omerbašić.

On je objasnio da se podrška donatora ogleda u opremi za obavljanje uslužnih djelatnosti koju je Udruženje već počelo da isporučuje korisnicama, a da će do okončanja projekta, uz materijalnu podršku, biti organizovane i različite vrste osposobljavanja i radionica.

Ugovor o donaciji potpisala je i predsjednik Udruženja žena „Podrinje“ iz Vlasenice Desanka Nikolić. Ova organizacija dobila je presu za preradu voća i povrća, ali i osam novih članica koje su to postale samim učešćem u projektu.
 – To će značiti mnogo za naše članice koje se bave preradom voća i povrća jer će biti u prilici da efikasnije plasiraju proizvode i ostvare bolju zaradu –  rekla je Nikolićeva.

Šef Odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović rekao je da će u najskorije vrijeme biti potpisani ugovori sa preostalih 12 korisnica sa područja Vlasenice.

 – U slučaju da ostane sredstava nakon sprovedenih nabavki postoji mogućnost da se poveća broj korisnica – dodao je Damljanović.

Projekat „Osnaživanje poljoprivrednih, zanatskih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena“ provodi se u opštinama Vlasenica, Кonjic i Кladanj. Ukupna vrijednost projekta iznosi 433.000 evra, a finansira ga njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj uz sufinansiranje projektnih opština.

(Izvor: opstinavlasenica.org)