U FBiH evidentno kršenje prava Srba

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

U FBiH evidentno kršenje prava Srba

 

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković razgovarao je u Banjaluci sa predstavnicima Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH o položaju srpskog naroda u ovom entitetu.

Tema sastanka bile su i prekršajne prijave koje su uručene Srbima u FBiH zbog nošenja obilježja Srbije tokom proslave Badnjaka i Božića.

Кonstantovano je da se u Federaciji BiH krše prava srpskih povratnika i dogovoreno da će Petković besplatno zastupati Srbe koji su kažnjeni.

Predsjednik Odbora, Đorđe Radanović, rekao je da je srpski narod peti po redu po važnosti u Federaciji i da su im jedini oslonac Republika Srpska i Srbija jer na zašititu federalnih institucija ne mogu računati.

 – Ovdje smo kako bismo vidjeli na koji način Narodna skupština Republike Srpske, kao zakonodavni organ, može pomoći povratnicima u FBiH i da li se neki akti mogu promijeniti u cilju boljeg zastupanja lica iz povratničke populacije – rekao je on.

Petković je naveo da će u Odbor NSRS za zaštitu prava izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, biti uvedena i dva spoljna člana, te da je planiran obilazak srpskih povratnika u FBiH.

(Izvor: rtrs)