Falsifikovao diplomu: Švedska poslala lažnog oficira u NATO, bio i na Kosovu

SVIJET

Falsifikovao diplomu: Švedska poslala lažnog oficira u NATO, bio i na Kosovu

 

Vojska Švedske priznala je da je u sedište NATO u Briselu poslala lažnog oficira, čija je vojna karijera trenutno pod istragom, a koji je svojevremeno služio i na Kosovu, prenose švedske Dnevne novosti.

Prema navodima lista, u pitanju je čovek koji je godinama imao dodira sa strogo poverljivim državnim tajnama te zemlje, a da uopšte nije imao vojno obrazovanje.

Šveđanin, čiji identitet nije otkriven, tvrdio je da je diplomirao na vojnom Koledžu u gradu Enkeping 1999. godine, iako tamo nikada nije studirao, a diplomu je falsifikovao koristeći potpis nepostojećeg pukovnika, prenosi Sputnik internešnel, prenosi Tanjug.

Ne samo da je ostvario karijeru u vojnoj obaveštajnoj službi i služio u odbrambenoj jedinici Saab, već je bio i na visokim vojnim funkcijama u inostranstvu.

Lažni oficir služio je kao kapetan na Kosovu i kao major u Avganistanu, gde je nadgledao vojnike i bio odgovoran za bezbednost informacija, navodi se u tekstu. Između 2007. i 2010. i ponovo 2013. godine radio je u vojnoj bezbednosno-obaveštajnoj službi.

Tamo je razvio sisteme za upravljanje kripto šifara za odbrambene telekomunikacije.

Lažni oficir poslat je u NATO 2013. godine, a njegovu prevaru otkrili su tek pet godina kasnije pripadnici obalske straže, gde je imao visoku poziciju uz pristup tajnim dokumentima.

Uprkos tome što je vojska obaveštena, on je na leto 2019. godine izabran za rukovodeće mesto švedske misije pri UN u Maliju.

„To je potpuno nerazumljivo i veoma zabrinjavajuće za saradnju Švedske sa NATO”, rekla je stručnjak za zapadnu alijansu, An-Sofi Dal. Obalska straža tvrdila je da je u decembru 2018. lažnog oficira smenila sa položaja i obavestila oružane snage o otkriću da su njegove preporuke lažne.

Oružane snage su, međutim, krivicu za nedostatak sopstvene akcije prebacili na Obalsku stražu jer im, navodno, nije prosledila informacije.

Ministar odbrane Peter Hultkvist potvrdio je da je vojska prošlog januara primila zvaničnu informaciju od Ministarstva pravde o čoveku iz Obalske straže sa „sumnjivom biografijom”. Vojni komandant Mikael Biden saznao je za ovaj bezbedonosni rizik ranije tokom nedelje i naredio je da se sprovede istraga zašto vojna komanda nije reagovala odmah po primanju izveštaja.

„Ovakve stvari ne smeju da se dešavaju i sada moramo sve da razjasnimo”, rekao je on i ocenio situaciju kao „ozbiljnu”.

Švedska je zvanično vojno neutralna država i poslednji put je ratovala pre 200 godina, ali je poslednjih godina značajno pojačala odbrambenu saradnju sa NATO i na bilateralnom nivou sa SAD.

(Izvor: politika.rs)