Srećna pravoslavna Nova godina!

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Srećna pravoslavna Nova godina!

 

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Jerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, proslavljaju Novu godinu. Doček Nove godine po julijanskom kalendaru, organizovan je širom Republike Srpske.

U pravoslavnim hramovima u Banjaluci služen je moleban. U porti Hrama Hrista Spasitelja nastupili su Ansambl narodnih igara i pjesama Veselin Masleša, Gradski tamburaški orkestar i etno grupa Iskon. Većina Banjalučana slavi ulazak u pravoslavno novo ljeto, ali, kako kažu, u kućnoj atmosferi.

U prijedorskoj regiji, proslava pravoslavne Nove godine, organizovana je samo u Novom Gradu. Tradicionalno, na trgu Mladena Oljače, u organizaciji opštinske uprave, slavilo se uz kuvano vino i zabavni program.

Slavi se i u dobojskoj regiji. Doboj, Derventa, Teslić i Stanari organizuju doček pravoslavne Nove godine na otvorenom. U Doboju je održan koncert orkestra Perice Jaćimovića, a potom je nastupila i Tina Ivanović.

Za razliku od međunarodne Nove godine kada nije bilo organizovanog dočeka u Istočnom Sarajevu, večeras je građane na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu zabavljao Sergej Ćetković. Na Jahorini nastupaju Darko Lazić i Nikolina Кovač.

I Trebinje se opredijelilo za doček na otvorenom, pa se na jugu Srpske očekuje veliki broj gostiju iz cijele Hercegovine i susjedne Crne Gore. Trebinjce i njihove goste u Novu godinu uveo je Bane Mojićević.

I na Gradskom trgu u Bijeljini organizovan je doček. U Brčkom, slavlje je organizovano na platou Bulevara Mira. Dolazak Nove godine obilježen je vatrometom, a organizator dočeka je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta – Brčko.

(Izvor: rtrs.tv)