„Kustendorf“, festival koji je otvoren simboličnom sahranom

SVIJET

„Kustendorf“, festival koji je otvoren simboličnom sahranom

 

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ je filmski i muzički festival koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad na brdu Mećavnik kod Mokre Gore. Prvi festival je otvoren 14. januara 2008. godine, a ovo je šest stvari koje bi trebalo znati o „Kustendorfu“.

Osnivač i direktor Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf“ je filmski reditelj Emir Kusturica. Selektori festivala su sam Emir Kusturica i njegova ćerka Dunja Kusturica.

Međunarodni filmski i muzički festival „Kustendorf“ je zamišljen kao nekomercijalna manifestacija bez crvenog tepiha, bilborda i reklama, u potpunosti posvećen filmu, muzici, druženju i razmeni kreativnih ideja i energije.

Prvi festival je organizovan od 14. do 21. januara 2008. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije. Otvoren je simboličnom sahranom holivudskog hita Umri muški 4, a zatim zvaničnim govorom proslavljenog ruskog reditelja Nikite Mihalkova. Prvi predsednik žirija je bio austrijski pisac, nobelovac, Peter Handke.

Program „Kustendorfa“ obuhvata više programskih celina – Takmičarski programSavremene tendencije, Retrospektiva velikana, Novi Autori, Velika glumačka dostignuća, Prateći programi.

Zlatno jaje, Srebrno jaje i Bronzano jaje su priznanja koje se dodeljuju najboljim autorima. Dodeljuje se i nagrada za najbolju fotografiju „Vilko Filač“, koja nosi ime po direktoru fotografije u svim višestruko nagrađivanim Kusturičinim filmovima.

Specijalni gosti Festivala su bili i Nikita Mihalkov, Džim Džarmuš, Džoni Dep, Izabel Iper, Monika Beluči, Odri Tatu, Gael Garsija Bernal, Paolo Sorentino, Andrej Končalovski, Alfonso Kuaron…

Među muzičkim gostima na „Kustendorfu“ su pored Emira Kusturice i „No smoking orkestra“ nastupali i „Riblja čorba“, Bajaga i „Instruktori“, „Leb i sol“ i Vlatko Stefanovski trio,„Van Gog“ i „Partibrejkersi“. Poznati trubač rumunskog porekla Adam Stinga je bio čest gost, ali i trubački orkestri Dejana Petrovića i Bobana Markovića. Nastupila je i francuska pevačica Zaz, ali i naš Nemanja Radulović. 

(Izvor: rts.rs)