U bratunačkom Domu zdravlja sa radom počelo savjetovalište za mlade

BRATUNAC

U bratunačkom Domu zdravlja sa radom počelo savjetovalište za mlade

 

Psihološko savjetovalište za mlade je krenulo sa radom u Domu zdravlja u Bratuncu, a isto je nastalo kroz saradnju Doma zdravlja Bratunac i Udruženja „Prijatelji Srebrenice“. Projekat „Be in charge-ti odlučuješ“ imlementira NVO Udruženje „Prijatelji Srebrenice“, a podržan je putem programa RELoad koji implementira UNDP uz podršku Evropske komisije. „Be in charge-ti odlučujueš“ obuhvatiće i edukaciju za sve učenike srednjih škola, kao i učenike dva završna razreda osnovnih škola. Savjetovalište za mlade biće dostupno svim zaineresovanim dva puta sedmično, srijedom od 16 i subotom od 11 časova.

 – U Domu zdravlja Bratunac počelo je sa radom psihološko savjetovalište za mlade i jutros smo imali nekoliko klijenata, roditelja sa djecom. Ono što na početku projekta nije bila ideja je da smo imali određenu populaciju koja nije naša ciljana grupa, a to su starije osobe koje su zatražile psihološke usluge i odlučili smo da i njima izađemo u susret. Nakon završetka psihološkog savjetovanja u Domu zdravlja Bratunac, sastali smo se sa članicama ŽOK Bratunac sa kojima sam održao psihološke radionice u Sportskoj dvorani u Bratuncu. Današnja radionica obuhvatila je neke psihološke odrednice koje se mogu primijeniti i koristiti u sportu. Članove smo upoznali koji su to razlozi i faktori uspjeha i neuspjeha pojedinca i tima u sportskim takmičenjima, razgovarali smo kako izgraditi efikasnost postignuća u sportu, radili smo i neke tehnike relaksacije abdominalnog disanja. Mladi su danas kroz upitnik imali priliku i da ocijene svoju efikasnost što se tiče sporta, ali i života – ističe Ivan Kuč, psiholog.

Prevencija razvojnih problema kod mladih koje obuhvata bolesti zavisnosti osnovna je tema kojom će ovo savjetovalište da se vodi, ali će i svima onima kojima je potreban savjet stručnog lica savjetovalište biti od velikog značaja.

 – Danas smo imali priliku da prisustvujemo psihološkom treningu i danas smo učili o tome kako da se oslobodimo treme i kako da vratimo volju poslije neke povrede. Imali smo priliku da vidimo kakva je naša efikasnost, da li je ona zadovoljavajuća ili moramo još poraditi na tome – ističe Jovana Todić, članica ŽOK Bratunac.

 – Predavanje nam je već pomoglo u sportu koji treniramo, a pomoći će nam i mimo terena. Mnogo je lakše kada vam neko stručan ovako dođe i do detalja vam objasni sve što vas zanima. Do kraja mjeseca će se sigurno održati još bar jedno predavanje, odnosno psihološki trening i svi jedva čekamo da vidimo šta ćemo sljedeći put raditi – kaže mlada Renata Stjepanović iz ŽOK Bratunac.

Nakon radionice sa ŽOK Bratunac, predstavnici Savjetovališta Doma zdravlja Bratunac posjetiće i KK „Miloš Delić“ čijim će članovima održati predavanje o prevenciji bolesti zavisnosti.

(Izvor: upsmedia)