Prvi pištolji „RS9 vampir“ iz Bratunca stižu u MUP

BRATUNAC MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION

Prvi pištolji „RS9 vampir“ iz Bratunca stižu u MUP

 

Prvih 150 poluautomatskih pištolja „RS9 vampir“ Tehničkog remonta Bratunac (TRB) idućih dana biće isporučeni Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske, a u ovom gigantu namjenske industrije ističu da im je plan da serijska proizvodnja na godišnjem nivou dosegne i 20.000 komada.

Govoreći o planovima za ovu godinu, generalni direktor i većinski vlasnik TRB Slavenko Ristić ističe za „Glas Srpske“ da je pri kraju proizvodnja prvih službenih pištolja koji su u potpunosti konstruisani i napravljeni u halama ovog preduzeća, te da je plan da započnu serijsku proizvodnju i za civilno tržište.

 – Period testiranja trajao je veoma dugo, a osim toga nabavljali smo savremene mašine i tehnologiju koja omogućava serijsku proizvodnju i do 20.000 pištolja na godišnjem nivou. Cilj nam je da sa ovim proizvodom izađemo i na civilno tržište – istakao je Ristić.

Kruna dosadašnjeg rada ovog preduzeća koje je i te kako prepoznatljivo u namjenskoj industriji je prvo oklopno vozilo Republike Srpske „despot“.

Ristić ističe da je „despot“ ponos preduzeća i svih zaposlenih.

– Uspjeli smo u prošloj godini proizvesti pet vozila „despot“ i oni su zablistati na paradi povodom Dana Republike. Cilj nam je da u ovoj godini započne serijska proizvodnja koja bi podrazumijevala minimum 20 vozila na godišnjem nivou – kaže Ristić. 

Naglašava da za ovim borbenim vozilom vlada veliko interesovanje i u inostranstvu.

 – Imamo potpisane memorandume o razumijevanju sa inostranim partnerima, a prije dvije sedmice u posjeti nam je bila delegacija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja iskazuje veliku zainteresovanost za kupovinu „despota“. Međutim, sve to moraće sačekati dok ne dobijemo izvozne dozvole – kazao je Ristić. 

On je podsjetio i da je ova kompanija krajem prošle godine započela realizaciju projekta „Iskra“, a riječ je o sklapanju upaljača za artiljerijske granate. Zahvaljujući ovom projektu, posao u TRB dobilo je oko 30 žena, a sve što proizvedu plasiraju u Egipat. 

 – U ovoj godini namjeravamo nastaviti uspješnu saradnju sa Egiptom, kao i sa Sjevernom Afrikom, što će svakako biti šansa i za otvaranje novih radnih mjesta – istakao je Ristić.

Ova kompanija svoju  prodajnu mrežu gradi na temelju bivše jugoslovenske namjenske industrije, koja je imala ugled u cijelom svijetu, posebno u zemljama koje su pripadale bloku nesvrstanih. 

– Vijetnam je jedna od vodećih država u azijskom svijetu sa veoma jakom ekonomijom. Oni su iskazali namjeru da sarađuju s nama, pa čak i da ulažu u našu proizvodnju, te da sve naše proizvode zajedno plasiramo na tržište Azije. Potpisali smo sporazume o saradnji i već u februaru očekujemo posjetu njihove vojne delegacije – naglasio je Ristić. 

Radna snaga

Slavenko Ristić ističe da su u Tehničkom remontu Bratunac konstantno otvoreni konkursi za zapošljavanje novih radnika.

 – Želimo da pokažemo mladima da kod nas uvijek imaju mjesto. Na taj način vraćamo im nadu da imaju uslove da ostanu u Srpskoj. Sve je više mladih inženjera za CNC mašinama, u kontinuitetu povećavamo plate zaposlenima i motivišemo ih ne samo finansijski već i kroz razne projekte koji su im privlačni i u kojima oni vide svoju šansu za uspjeh i nadogradnju vlastitih znanja i sposobnosti – rekao je Ristić.

(Izvor: glassrspke)