Od Vinče do rokenrola – Vremenska linija srpske kulture

SVIJET

Od Vinče do rokenrola – Vremenska linija srpske kulture

 

Na internetu bi uskoro trebalo da se pojavi „Vremenska linija srpske kulture“ sa najvažnijim ličnostima, događajima i objektima kulture Srbije i srpskog naroda, od praistorije do danas.

Portal je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja, a realizuje ga Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. 

Od Vinče preko Slaveno-serbskog magazina, do Kusturice, rokenrola i strip junaka Dikana – sedam hiljada godina naše kulture, na jednoj, vremenskoj liniji.

„Namenjen je svim građanima Republike Srbije, ima za cilj da im približi našu kulturu, ali je posebno namenjen mlađim generacijama i deci, i turistima koji prvi put dolaze u kontakt sa kulturom Republike Srbije“, rekao je dr Vuk Vukićević, direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Vremenska linija je interaktivna, a to znači da svaki posetilac može da predloži šta će se na njoj naći.

Od mnogo tema izabrano je nešto više od 1.600 sadržaja, među kojima je, na primer, biografija našeg nobelovca Ive Andrića ili glumački put Milene Dravić.

Može se videti kako su određene godine izgledali Bemus, Bitef, Sajam knjiga ili Fest, šta se dešavalo i šta se dešava u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Narodnom pozorištu, Narodnom muzeju i drugim važnim institucijama.

(Izvor: rts.rs)