Na tender za gradnju novog bloka i opremanje zvorničke bolnice stigla jedna ponuda: Konzorcijum od 6 firmi predvodi „Enikon Gradnja“

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Na tender za gradnju novog bloka i opremanje zvorničke bolnice stigla jedna ponuda: Konzorcijum od 6 firmi predvodi „Enikon Gradnja“

 

Na međunarodni tender za gradnju novog bloka JZU „Bolnica Zvornik“ i opremanje medicinskom i nemedicinskom opremom ove ustanove stigla je samo jedna ponuda. Kako nezvanično saznajemo, radi se o konzorcijumu šest firmi koje predvodi zvornička „Enikon Gradnja“.

Nakon otvaranja ponuda evidentno je da će oni i dobiti posao, a da bi se to i formalno desilo potrebno je da saglasnost na ovu odluku da resorno ministarstvo, odnosno Vlada Republike Srpske.

Iz JZU „Bolnica Zvornik“ nisu komentarisali ove navode do okončanja postupka, odnosno konačne odluke Vlade RS. 

Za same korisnike usluga ove ustanove, odnosno stanovnike regije Birač i šire, to bi značilo da će radovi na ovom objektu vjerovatno startovati sa početkom ove građevinske sezone te da neće biti „obaranja“ tendera i pomjeranja planiranih rokova za gradnju i opremanje zvorničke bolnice.

Nezvanično, i predviđeni iznos, od 26,8 miliona maraka, je uvećan za određenu sumu zbog dodatnog obezbjeđenja stambenih objekata iznad samog novog bloka, odnosno postavljanja šipova i potpornih zidova.

 

Tenderom je predviđeno da se izgradi novi blok bolnice na prostoru sadašnje gasne stanice i još dva objekta koja se nalaze iznad i pored nje. Potom će sredstva biti namijenjena za nabavku savremene dijagnostičke opreme, ali će pored medicinske biti nabavljena i nemedicinska oprema.

Dio novca će otići i za rekonstrukciju postojećeg bloka bolnice koji nije oduhvaćen dosadašnjim radovima na rekonstrukciji ustanove. Na kraju, teder predviđa i izgradnju parkinga kako bi se olakšao prijem pacijenata, odnosno dolazak do same ustanove što je do sada bilo jako teško.

Ideja o gradnji novog bloka zvorničke bolnice javila se prije nešto više od godinu dana, a počela je donacijom Vlade Srbije da bi kasnije Vlada Republike Srpske dala odobrenje za ovaj projekat i povećala iznos sredstava kako bi Zvornik kao regionalni centar ne samo dobio proširenje kapaciteta već i savremeno opremljenu zdravstvenu ustanovu koja će pružati kvalitetne usluge stanovnicima Birča i šire.

(infobirac.net)