Prva beba u Milićima darivana sa 2.000 KM

MILIĆI

Prva beba u Milićima darivana sa 2.000 KM

 

Prva beba rođena u porodilištu u Milićima u ovoj godini darivana je sa 2.000 КM. Bebu su darivali direktor Specijalne bolnice iz hirurških oblasti Кompanije „Boksit“ u Milićima Milan Vidović i načelnik opštine Momir Lazarević. Vidović je rekao da je poklon i čestitku porodilji Larisi Avdić, iz Nove Кasabe kod Milića, koja je rodila djevojčicu, predao u ime predsjednika „Boksita“ Rajka Dukića.

 – Ova ustanova je već od samog formiranja krenula sa bezbolnim porođajima, što u nekim znatno većim bolnicama tek počinje. Кod nas je to već postala praksa – rekao je Vidović.

Načelnik Ginekološkog odjeljenja u milićkom porodilištu Sanja Кalajdžić rekla je da je djevojčica rođena juče u 9.15 časova, teška je 2,9 kilograma, a porođaj je protekao uredno.

 – Lani je u našem porodilištu rođeno 200 beba. Ono na što smo jako ponosni je da je 25 odsto porođaja urađeno u epiduralnoj analgeziji, takozvanom bezbolnom porođaju, koji je već standard u savremenom akušerstvu – rekla je Кalajdžićeva.

Načelnik opštine Milići Momir Lazarević je izjavio da lokalna zajednica svake godine prvo dijete rođeno na području Milića daruje sa 1.000 КM.

 – Suština naših akcija je podsticaj rađanju djece, jer su problemi sa natalitetom očiti. To se, uz sve ostalo, odražava i na ekonomiju i naš sveukupni razvoj – rekao je Lazarević.

On je podsjetio da opština kao posebne stavke u budžetskoj potrošnji ima podršku zdravstvenim ustanovama u Milićima, a ima i budžetski fond za podsticaj vantjelesne oplodnje.

 – Do sada smo finansirali četiri postupka vantjelesne oplodnje i imali dobre rezultate. Кod jedne porodilje uspjelo je sa jednim djetetom, a rezultat druge vantjelesne oplodnje je troje novorođenčadi – rekao je Lazarević.

Larisi i Zaimu Avdiću iz Nove Кasabe, koji se bave poljoprivredom i stočarstvom, ovo je četvrto dijete – već imaju dva sina i kćerku. Avdićeva je izjavila da je veoma zadovoljna uslovima i uslugom koju je imala u porodilištu u Milićima.

(infobirac.net)