Finska premijerka uvodi četvorodnevnu radnu nedjelju

SVIJET

Finska premijerka uvodi četvorodnevnu radnu nedjelju

 

Nova premijerka Finske Sana Marin (34) založila se za uvođenje felksibilnog radnog vremena u zemlji, koje bi podrazumijevalo da se radi četiri dana nedjeljno po šest sati dnevno.

 – Smatram da ljudi zaslužuju da provode više vremena sa svojim porodicama, sa voljenima, da se posvete svojim hobijima i drugim aspektima života, kao što je kultura. Ovo bi mogao da bude naredni korak u našem radnom životu – izjavila je ona, prenosi Dejli mejl.

Marin, najmlađa predsjednica vlade na svijetu i majka jednog djeteta, na čelu je koalicije lijevog centra u čijem su sastavu još četiri druge partije koje predvode žene, a od kojih su tri mlađe od 35 godina, navodi list.

Prije nego što je postala premijerka, Marin je bila obavljala funkciju ministarke saobraćaja Finske i na toj dužnosti se zalagala za skraćenje radne nedjelje kako bi se poboljšao odnos radnika prema poslu i povećala produktivnost, prenosi Tanjug.

U Finskoj se trenutno standardno radi osam sati dnevno, pet dana sedmično.

Prijedlog je sa oduševljenjem pozdravila finska ministarka prosvjete Li Anderson, liderka Lijeve alijanse.

 – Od velike je važnosti omogućiti građanima Finske da imaju skraćeno radno vrijeme. To pitanje nema veze s tim što ga predlažu žene, već sa pružanjem pomoći i ispunjavanjem obećanja datih biračima – rekla je Anderson.

U susjednoj Švedskoj, gdje je takođe testirano šestočasovno radno vrijeme 2015. godine, rezultati su pokazali da su radnici srećniji, produktivniji i bogatiji.

Ovu praksu su oprobale i pojedine vodeće svjetske kompanije. Tako je „Majkrosoft Japan” prošlog novembra povukao hrabar potez u nastojanju da poboljša balans između poslovnog i privatnog života radnika uvodeći trodnevni vikend za svoje zaposlene. Rezultati su pokazali da je produktivnost porasla za nevjerovatnih 39,9 procenata, piše Dejli mejl.

(Izvor: politika.rs)