Proslava Badnje večeri u Zvorniku (FOTO) – Sutra u 17 časova lomljenje česnice sa zlatnikom

MA Izdvojena ZVORNIK

Proslava Badnje večeri u Zvorniku (FOTO)

Sutra u 17 časova lomljenje česnice sa zlatnikom

 

Večeras je u svim pravoslavnim hramovima Srpske pravoslavne crkve u Zvorniku obavljeno bogosluženje i nalaganje badnjaka kojima je prisutvovao veliki broj vjernika. U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice je nakon službe i nalaganja badnjaka priređeno narodno veselje.

 – Okupili smo se da najavimo veliki praznik i da ga uz narodno veselje proslavimo. Božić je poseban, i poslije Vaskrsa najvažniji praznik, a tu posebnost mu daje činjenica da je obogaćen narodnim folklorom i običajima – rekao je sveštenik Vidoje Lukić i svim vjernicima čestitao Božić uz najradosniji pozdrav „Mir Božiji, Hristos se rodi!“.

 – Svim vjernicima i ljudima dobre volje čestitamo ovaj veliki praznik uz želju da vlada mir i među ljudima dobra volja uz molbu Gospodu da „zacari“ mir na zemlji i da svi radosno proslavljamo ime Božije – naveo je Lukić.

On je poslao poruku i vjernom narodu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

 – Svim vjernicima u Crnoj Gori poručujemo da i mi sastradavamo i saosjećamo sa njima uz nadu da će Gospod dati snage i razuma da se ova situacija prevaziđe. Daće Bog da se vlast urazumi i da svi blagosloveni jednim srcem slavimo i Božić i sve praznike po Božiću – istakao je Lukić.

I u Hramu rođenja Svetog Jovana Preteče je poslije bogosluženja i nalaganja badnjaka organizovano narodno veselje uz muziku i posluženje.

 – Sutra ujutro, dakle na Božić, u 5 časova je jutarnja služba i pričešće vjernika koji su postili, a u 17 časova imaćemo lomljenje česnice u kojoj će biti zlatnik, dar zlatare „Simić“ iz Zvornika – rekao je sveštenik Miloš Zekanović, koji je ovom prilikom svim vjernicima čestitao Božić.

 – Svim parohijanima i vjernicima pravoslavne vjere, ma gdje bili, čestitam praznik rođenja bogomladenca Gospoda Isusa Hrista da ga u zdravlju i veselju proslave – istakao je Zekanović.

(infobirac.net)