Drveće napravljeno od mahovine kao moćan filter vazduha

SVIJET

Drveće napravljeno od mahovine kao moćan filter vazduha

 

Specijalno ekološko drveće napravljeno od mahovine, postavljeno je u Londonu. Očekuje se da će imati značajne učinke u borbi protiv zagađenja u gradu.

Stabla su zapravo zeleni stubovi i postavljeni su na dve lokacije u okrugu Valtam Forest, gde je prošle godine u aprilu, zagađenje vazduha bilo na nivou vanredne situacije.

Takvo drveće zovu još i prvim filterom zagađenog vazduha biotehnikom na svetu.

Postavljeni zeleni stubovi imaju kapacitet prečišćavanja kao i 275 pravih stabala. Projekat je razvijen u saradnji okruga Valtham Forest sa firmom „Evergen“.

Slične strukture ranije su korišćene u drugim gradovima, uključujući Berlin i Hongkong, prenosi Dejli mejl.

„U našem okrugu, na različite načine se borimo protiv klimatskih promena više od decenije. U pitanju je najsavremenija tehnologija sa biotehničkim filterima, koja koristi biljke, a pre svega mahovinu za eliminisanje toksina i zagađenosti vazduha. Kao da smo posadili 275 stabala“, rekao je odbornik Klajd Loks.

„Znamo da samo u Valtam Forestu oko 270 ljudi prerano umire svake godine zbog lošeg kvaliteta vazduha“, izjavila je odbornica Kler Koghil još u avgustu 2019. godine.

Drveće od mahovine može da pomogne, ali svest o ljudskom uticaju na prirodu mora da jača 

Dva stabla su postavljena na autobuskoj stanici pored stanice Lejtonston, pored koje prolazi put A-12, i zbog kojeg je u tom delu gradske četvrti nivo azot-dioksida najviši.

Treći zeleni stub postavljen je na raskrsnici sa velikim prometom saobraćaja – između Lejtonston rouda i Kan hol rouda.

Inače, ovakvo drveće sadrži rezervoar za vodu, sisteme za navodnjavanje i senzore za nadgledanje rasta biljaka. Sve je to jedan održivi sistem koji se napaja kombinacijom ugrađenih solarnih panela i unutrašnjih baterija.

Ceo projekat su dobro proučili i odobrili ekolozi.

Mahovine različite strukture mogu ukloniti razne zagađivače iz vazduha – istovremeno stvarajući kiseonik.

„Ovo je dragoceni korak filtriranja vazduha u Londonu, ali ipak, ne smemo ostati bez svesti o tome šta su klimatske promene i kako mi na njih utičemo“, rekao je za Metro direktor kompanije “Clean Air”, Sajmon Birket.

(Izvor: rts.rs)