Na kraju sportske 2019. godine: Dobri rezultati zasjenili lošije

OSTALI SPORTOVI SPORT

Na kraju sportske 2019. godine: Dobri rezultati zasjenili lošije

 

Kada je u pitanju sportska 2019. godina, onda se može reći da je ona bila relativno uspješna. Bilo je odičnih rezultata kako u klupskoj tako i u pojedinačnoj konkurenciji, ali i nekih loših.

Svakako da su najviše uspjeha imali Rukometni klub Drina, koja je osvojila sedmu titulu prvaka Republike Srpske i plasirala se u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. Međutim, u najvećem rangu takmičenja ovom klubu ne cvjetaju ruže. Naprotiv, klub se nalazi na poslednjem mjestu na tabeli nakon jesenjeg dijela prvenstva sa samo jednom pobjedom i malim izgledima da zadrži premijerligaški status.

Ženski fudbalski klub Drina je samo nakon tri godine postojanja, osvojio titulu prvaka Republike Srpske i takođe se plasirao u Premijer ligu. Međutim, u veoma jakoj konkurenciji Zvorničanke se nisu snašle. Imaju smao jednu pobjedu i jedan neriješen rezultat i male šanse da se spasu ispadanja.

U oba slučaja radi se o manjku kvaliteta u jakoj konkurenciji ekipa koje imaju veliki staž u Premijer ligi. Ostaje da se vidi da li rukometaši i dame u kopačakama mogu u proljetnjem dijelu prvenstva da se igrački pojačaju i izbjegnu ispadanje iz Premijer lige.

Kada je u pitanju fudbal prošla godina ostaće upamćena kao jedna od najlošijih za fudbalere Drine koji su ispali iz Prve lige Republike Srpske i sad se u Drugoj ligi bore za povratak u elitno društvo. Na zimskoj pauzi su drugi na tabeli, ali je povoljna okolnost što je Fudbalski savez Republike Srpske nakon smjene prvog čovjeka Mila Kovačevića, donio odluku da se Prva liga proširi sa deset na dvanaest klubova, čime su šanse Drine da se vrate u Prvu ligu postale sasvim realne.

Treba istaći ekipu Tabanaca koja je ušla u Regionalnu ligu grupa Istok i na zimskoj pauzi se nalaze na visokom trećem mjestu na tabeli. Dobra organizacija kluba i finansijska sigurnost daju šansu da se uključe u borbu za ulazak u Drugu ligu.

Sa dosta uspjeha nastupaju odbojkaši Drine u Prvoj ligi Republike Srpske. Muška ekipa je prošle sezone bila učesnik plej ofa, ali nije uspjela u dvije utakmice sa ekipom Maglića da uđe u finale i da se bori za ulazak u Premijer ligu. U novom prvenstvu Zvorničani veoma dobro igraju i imaju velike izglede da se ponovo bore za ulazak u plej of. Treba istaći veliki uspjeh pionirki ovog kluba koje su postale prvakinje Bosne i Hercegovine.

Košarkaši Drine Princip odlično igraju u Prvoj ligi Republike Srpske i trenutno dijele poziciju od drugog do petog mjesta na tabeli sa realnim izgledima da se plasiraju u plej of i uključe u borbu za ulazak u viši rang takmičenja.

I drugi košarkaški klub u Zvorniku, Zvornik Basket imao je dosta uspjeha, posebno mlađe selekcije. Mlađi pioniri ovog kluba su zvanični prvaci Republike Srpske, sa dosta uspjeha nastupaj u Viba ligi Vojvodine i u Sport klub Kids ligi.

I Atletski klub Zvornik može se pohvaliti sa dosta uspjeha. Na noći atletike koja je održana u Doboju za najboljeg juniora u Republici Srpskoj proglašen je preponaš Alesandro Manojlović, koji je bio treći na prvenstvu Balkana za seniore. Boris Krstić je najbolji ciciban, a trener Slavica Mandić je dobila priznanje za doprinos razvoju atletike.

Borilački sportovi su imali nekoliko sjajnih rezultata.

Posebno se isticao Vasilije Vujičić, član Džudo kluba Srpski Soko koji je zvanični studentski prvak Evrope u svojoj kategoriji i pobjednik je nekoliko kupova Evrope.

Dragan Božović, predsjednik kluba je kao veteran osvojio bronzanu medalju na prvenstvu Evrope u Španiji.

Takmičari Tekvondo kluba Srpski Soko su imali nekoliko sjajnih rezultata. Tako su juniori Jovana Krstić i Darko Kostić bili treći na prvenstvu svijeta.

Na prvenstvu Balkana član tekvondo kluba Zvornik Milan Sandić je bio drugi, a mlade Zorana Sandić i Marija Jokić su bile prvakinje Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i pobjednice na nekoliko turnira.

Član Bokserskog kluba Obilić, Filip Džinić je bio drugi na prvenstvu Bosne i Hercegvine, postigao je treću profesionalnu pobjedu, a nastupa u Ligi Srbije za ekipu Radničkog iz Kragujevca.

Kik boser Nikola Dobnjak je uspješno nastupao na nekoliko turnira i revija, a nedavno je na velikoj reviji Megdan 21. vijeka savladao neugodnog Albanca.

U nabrajanju najboljih rezulatta naših sportita da napomenem i da su šahisti Drine osvojili treće mjesto na prvenstvu Republike Srpske u veoma jakoj konkurenciji u Dvorovima.

Sve u svemu, bilo je dosta dobrih rezultata i nastupa, ali i nekih dosta razočaravajućih koje treba zaboraviti sa nadom da će sljedeća godina biti mnogo bolja.

(Za infobirac.net – D. Gajić)