Studenti, učenici i profesori iz Banjaluke posjetili „Aluminu“

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Studenti, učenici i profesori iz Banjaluke posjetili „Aluminu“

 

Studenti Prirodno matematičkog fakulteta i Srednje tehnološke škole iz Banjaluke sa profesorima juče su, u okviru svog programskog rada, posjetili kompaniju „Aluminu“ i upoznali se sa procesom proizvodnje ovog najvećeg zvorničkog kolektiva. Direktor Sektora integrisane zaštite u „Alumini“ Dragana Smiljanić rekla je da je ova kompanija podržala međunarodni projekat RAISESEE “EIT raw materials”, čiji je nosilac institut ”Consiglio Nazionale delle Ricerche”, kojim je predviđeno da podrži mlade ljude, studente i srednjoškolce na polju tehničkih nauka.

Ona je dodala da je u okviru ovog projekta kompanija „Alumina“ domaćin Udruženja inženjera tehnologije Republike Srpske, studenata PMF-a – studijski programi ekologija i zaštita životne sredine i hemije, kao i učenika tehnološke škole, smjer hemijski tehničar.

Smiljanićeva je izrazila nadu da će kolege studenti i ovi mladi ljudi nakon završenog školovanja odlučiti da nađu posao u jednoj od komapnija kao što je „Alumina“ i svojim znanjem doprinesu njenom razvoju i napretku.

 – Кompanija ‘Alumina’ je razvojno orijentisana firma i radi u pravcu ulaganja u mlade ljude, njihov razvoj i afirmaciju kako bi na kraju u svom istraživačkom centru imala benefite – naglasila je Smiljanićeva.

Prema njenim riječima, obišli su sa gostima novi pogon za proizvodnju siilkagela, gdje su imali mogućnost da se upoznaju sa procesom proizvodnje silikagela, kao jednog od novih proizvoda ove kompanije.

Ona je istakla da su gosti obišli i centralnu laboratoriju „Alumine“ gdje su se upoznali sa analizama koje se rade u kompniji na sirovinama i gotovim proizvodima, kao i sa instrumentalnom tehnikom i inovacijama.

 – Кompanija ‘Alumina’ je u posljednje vrijeme nabavila nove savremene instrumente u svrhu istraživanja i analize vlastitih proizvoda kao zalog za budući razvoj nekih novih proizvoda u oblasti alumosilikatne tehnologije – rekla je Smiljanićeva.

Profesor PMF-a – studijski program hemija, Suzana Gotovac Atlagić istakla je da je naša zmelja samoodrživa i da ima dovoljno potencijala da svi nađu posao i da promovišu pozitivne priče iz provrede, kojih je, kako je rekla, jako puno.

 – Nalazimo se u važnom momentu kada je apsolutni prioritet zadržati mlade ljude u svojoj zemlji – rekla je Gotovac Atlagić i istakla da se školovala u Japanu i Švajcarskoj, ali da nijednog trenutka nije zažalila zbog povratka u svoju zemlju.

Ona je naglasila da je veoma bitno edukovati mlade ljude da razmišljaju o čistom rudarstvu, o čistoj hemiji, kako se to sada popularno zove zeleno rudarstvo, zelena hemija, i dodala da se može i mora kopati ruda, ali da je potrebno sve to očistiti iza sebe.

 – Nadam se da će posjeta studenata i učanika ‘Alumini’, prije svega u motivacionom smislu, doprinijeti da pozitivno sagledaju primjere iz privrede, kao i kompanija koje rade, privređuju i redovno isplaćuju plate, što je sigurna osnova i izvor boljeg života u svojoj zemlji – rekla je Gotovac Atlagić koja je i predsjednik Skupštine Udruženja inženjera tehnologa Republike Srpske.

Ona je najavila za narednu godinu jedan novi projekat da se počisti crveni mulj koji je otpadni proizvod u „Alumini“ i koji, prema njenim informacijama, sadrži više od 60 odsto željeza i drugih korisnih metala.

 – Naš tim biće dio velikog međunarodnog konzorcija koji je podržala kompanija ‘Alumina’ u nadi da se crveni mulj, ne samo počisti, nego i da se iz njega dalje proizvedu korisni proizvodi, a da se istovremeno ostavi čista priroda –  rekla je Gotovac Atlagić.

Student četvte godine PMF-a – studijski program ekologija i zaštita životne sredine, Petar Lazić rekao je da će njemu i njegovim kolegama sve ono što su vidjeli u komapniji pomoći u daljem školovanju i doprinijeti opredjeljenju za veće naučno usavršavanje u oblasti hemije i zaštite životne sreidne.

Lazić je istakao da je laboratorija kompanije „Alumine“, koja je jako dobro opremljena, na njega najviše ostavila utisak.

U posjeti kompaniji „Alumina“ bilo je devet studenata, 15 učenika Srednje tehnološke škole i i četiri profesora.

(infobirac.net)