Narodna biblioteka Zvornik nosilac kulturnih dešavanja – Stjepanović: I biblioteke iz regiona traže našu pomoć

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Narodna biblioteka Zvornik nosilac kulturnih dešavanja

Stjepanović: I biblioteke iz regiona traže našu pomoć

Narodna biblioteka i muzejska zbirka u Zvorniku istinski je nosilac kulturnih dešavanja ne samo u ovom gradu, već i u regiji Birča. Bibliotečka djelatnost možda je i najmanji dio usluga koje pruža ova ustanova koje je jedina u Republici Srpskoj koja ima 3D štampač, sprovode elektronsku pozajmicu knjiga, organuzuju regionalni priznat festival satire, radionice, a imaju i bogatu izdavačku delatnost.

Ovo je samo dio aktivnosti kojima uz moderne tehnologije i postupke privalače čitaoce ka tradicionalnoj metodi čitanja i ljubavi prema knjizi. Nega Stjepanović, direktorica Narodne biblioteke kaže da su njihov rad prepoznali svi posjetioci.

 – Početkom ove godine ušli smo u projekat „Digitalni građanin“ sa još jednom bibliotekom u Srpskoj, nakon sprovedenog konkursa, a jedini smo koji smo nabavili 3D štampač u okviru projekta čija je vrijednost bila 9.000 KM. Na ovaj način smo u mogućnosti da mladima ponudimo nešto što je moderno, zanimljivo, da im omogućimo pristup novim tehnologijama i uz to da ponudimo knjige kao tradicionalnu uslugu. Organizovali smo preko 30 radionica kroz koje je prošlo dosta mladih korisnika koji su imali želju da se upoznaju sa radom 3D štampača – rekla je Stjepanović i dodala da posebnu pažnju posvećuju izdavačkoj djelatnosti po kojoj postaju prepoznatljivi.

 – Tu se prije svega izdvaja djelo „Prepiska Kočićeva“, koja je dio „Tragike Kočićeve“. Odličnu saradnju imamo i sa jednim od najboljih satiričara Bojanom Ljubenovićem čije smo djelo „Šlajfna bez karaktera“ mi izdali. U oba izdanja imali smo pomoć Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, sa kojima imamo odličnu saradnju kao i sa Gradskom upravom u Zvorniku koja uvijek stoji uz nas, a mi svojim radom pronosimo kulturnu sliku o ovom gradu. Svoju izdavački djelatnost smo predstavili u regiji Birča i većem dijelu Srpske i Srbije te na Sajmu knjiga u Beogradu, a na tom putu ćemo biti i naredne godine. Mnoge biblioteke iz regiona stoga žele da se upoznaju sa našim radom i primijene naša iskustva u organizaciji biblioteka i taže našu pomoć – istakla je Stjepanović i dodala da su regionalno poznati i po Festivalu humora i satire „Kriva Drina“.

 – To je festival kojim se ponosimo i na kome učestvuju najbolji aforističari iz zemalja regiona. On ima svoju budućnost te će se njegovo održavanje sigurno nastaviti i u budućnosti – navodi Stjepanović.

Od ove godine svi čitaoci imaju mogućnost elektronske pozajmice knjiga.

 – Elektronskoj pozajmici je prethodila nabavka opreme i obuka kadra. I to je način da naše članove približimo knjigama na jedan „moderan“ način – priča Stjepanović i dodaje da se svake godine radi na nabavci novih naslova, obnovi klasične literature, radovima na enterijeru i eksterijeru zgrade u kojoj je smještena i muzejska zbirka.

Kako su nam saopštili u Narodnoj biblioteci oni imaju trenutno 3.000 stalnih članova, ili bolje rečeno porodica, jer je čitaocima omogućemo da na jednu člansku karticu knjige podižu svi članovi tog domaćinstva. Biblioteka raspolaže sa oko 100.000 naslova.

Izložba novih naslova 

Narodna biblioteka u Zvorniku svake godine organizuje izložbu novih naslova te nagrade za najvjernije čitaoce. Tako je bilo i ove godine, a izložba je trajala svega nekoliko dana jer, kako nam je rekla Stjepanovićeva, čitaoci su bili nestrpljivi da ih uzmu na čitanje.

(infobirac.net)