Otvoren sedmi Međunarodni festival dječijeg pozorišta

ZVORNIK

Otvoren sedmi Međunarodni festival dječijeg pozorišta

U zvorničkom Domu omladine počeo je danas sedmi Međunarodni festival dječijeg pozorišta na kome nastupaju pozorišta iz Republike Srpske i Srbije.
Festival dječijeg pozorišta otvorila je predstavnik Gradske uprave Zvornik Gospava Jeremić poželivši svim učesnicima dobru glumu na pozorišnim daskama i prijatan boravak u ovom gradu.
Predstavom „Lepotica i zver/ka/“ u režiji Miloša Miloševića, a u izvođenju dječije scene trsteničkog pozorišta, počela je ova manifestacija koja traje do 18. decembra.
Osim „Leoptice i zver/ke/“, sutra nastupa Zvorničko dramsko pozorište sa predstavom „Svinjareva tajna“, dok će u srijedu, 18. decembra nastupiti „Pozorištance“ iz Doboja predstavom „Jače od čarolije“, te Amatersko pozorište „Branislav Nušić“ iz opštine Malo Crniće sa predstavom „Šumska bajka“.


Reditelj i pisac teksta za predstavu „Lepotica i zver/ka/“ Miloš Milošević rekao je festival jako bitan za dječije dramsko stvaralaštvo, ali i za autore koji rade sa djecom.
– Sa djecom je najteže raditi, jer oni predstavu prihvataju kao igru i ako ne nađu sebe u toj igri i u tome šta im se ponudi, od predstve name ništa – rekao je Milošević i dodao da je ova predstava bajka o ljubavi i dobroti i da ljubav i dobrota na kraju pobjeđuju.
Rukovodilac Zvorničkog dramskog pozorišta Božica Ostojić rekla je da je ovaj festival veoma značajan za razvoj dječijeg stvaralaštva i kulture uopšte.
Podsjetivši da je Zvorničko dramsko pozorište osnovano 1997. godine, Ostojićeva je istakla da se u radionicama pozorišta edukovano oko 160 mladih i urađeno više od 30 predstava
Ona je dodala nas ovaj festival vraća u svijet bajki, a ko voli bajke zaboravlja stvarnost u uranja pozorišnu ljepotu.
Festival dječijeg pozorišta podržali su Ministarstvo prosvjete u kulture Republike Srpske, grad Zvornik i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.

infobirac.net