Burna istorija beogradskih mostova – šest zanimljivih činjenica koje treba da znamo

SVIJET

Burna istorija beogradskih mostova – šest zanimljivih činjenica koje treba da znamo

 

Na današnji dan 1934. godine otvoren je Most kralja Aleksandra, prvi drumski most koji je povezao Beograd sa Zemunom. Danas će biti poznata sudbina Starog savskog mosta, koji treba da bude izmješten. Zbog ratova, skoro svaki stariji most je bio rušen i obnavljan, a noviji mostovi su značajno olakšali kretanje kroz grad.

Кoliko ima mostova

Na teritoriji Grada Beograda nalazi se deset mostova, od kojih osam premošćuje Savu, a dva mosta povezuju obale Dunava. Preko Save se prelazi Starim i Novim željezničkim mostom, Brankovim, Starim savskim mostom, Gazelom, Mostom na Adi i mostom koji povezuje Obrenovac i Surčin. Iznad Dunava se nalaze Pančevački i Pupinov most. 

Кoji je najstariji železnički most

Stari željeznički most je izgrađen 1884. godine i najstariji je most u Beogradu. Izgrađen je kako bi se Beograd povezao sa Zemunom, koji je tada bio u Austrougarskoj. Rušen je dva puta – na početku Prvog i Drugog svjetskog rata, kako bi se neprijateljskim vojskama otežao pristup Beogradu.

Кoji je najstariji drumski most

Prvi drumski most između Beograda i Zemuna otvoren je na današnji dan 1934. godine, a dobio je ime po kralju Aleksandru Prvom koji je ubijen u oktobru iste godine. Mnogi hroničari Beograda navode da je to bio najljepši most u Beogradu. Međutim, u želji da spriječi napredovanje nacista, i ovaj most je srušila Vojska Кraljevine Jugoslavije tokom Aprilskog rata. Na stubovima ovog mosta, pored kojih Beograđani i dan-danas prolaze, je 1954. sagrađen Brankov most.

Кoji je najmlađi most

Pupinov most povezuje Zemun i Borču od 2014. godine i to je najskorije izgrađen most u Beogradu. Ovo je prvi most sagrađen na Dunavu od 1935. godine, kada je sagrađen Pančevački most. Dugačak je 1.517 metara i dio je obilaznice oko Beograda. Titulu najmlađeg mosta zadržaće još nekoliko dana, pošto je za 19. decembar najavljeno otvaranje mosta u okviru auto-puta Miloš Veliki.

Кoji je najduži most

Pančevački most je najduži beogradski most. Izgrađen je i pušten u rad 1935. godine, a tada je nosio ime Most Кralja Petra Drugog. Jugoslovenska vojska ga je srušila 11. aprila 1941. godine, kako bi spriječila nacističku vojsku da prodre u Beograd. Obnovljen je i ponovo pušten u rad 29. novembra 1946.

Кoji most ima najburniju istoriju

Stari savski most je izgrađen tokom njemačke okupacije 1942. godine kao Most princa Eugena, pošto je Most kralja Aleksandra koji je povezivao Beograd i Zemun bio srušen. Tokom povlačenja iz Beograda, nacisti su 20. oktobra 1944. postavili dinamit u želji da ga sruše, ali je beogradski učitelj Miladin Zarić presjekao fitilj i sačuvao most. Najavljeno je premještanje ovog mosta, o čemu će, na osnovu glasova građana, danas biti donesena odluka.

(Izvor: rts.rs)