U Zvorniku predstavljen roman „Na кraju povorкe – sahranjivač“

ZVORNIK

U Zvorniku predstavljen roman „Na кraju povorкe – sahranjivač“

 

U zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zborci promovisan je roman „Na kraju povorke – sahranjivač“, autora Željka T. Кovačevića iz Tuzle. Roman je izašao u izdanju Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Tuzle i „ASoglasa“ iz Zvornika. Кovačević je rekao da je ovo njegov treći roman, odnosno trilogija rasuta u vremenu od Osmanskog carstva, preko dva svjetska rata do vremena socijalizma.

 – U prvom romanu ‘Nova koža’ opisano je Osmansko carsto i život našeg naroda u vrijeme  Turaka, u drugom romanu ‘Ankina rana’ obuhvaćeno je vrijeme dva svjetska rata, dok je treći roman ‘Sahranjivač’ period nakon Drugog svjetskog rata i vremena komunizma i socijalizma – pojasnio je Кovačević.

Ističući da su njegovi romani zasnovani na istinitim pričama, Кovačević je rekao da prethodno istražuje arhivsku građu i čita stare novine iz perioda koji opisuje. On smatra da se čitajući njegove knjige može drugačije gledati na život, jer u njima ima jako puno misli o kojima čovjek može da razmišlja nakon čitanja knjige. Recenzent knjige „Na kraju povorke – sahranjivač“  Stanislav Tomić smatra da je lajt motiv romana odnos osvete i kazne, odnosno zločina. Tomić je istakao da je u knjizi zastupljena i tema stigme, odnosno obilježavanja ljudi  zbog prošlosti, u ovom slučaju čak ne lične prošlosti subjekta romana, nego prošlosti  njegovih  predaka.

 – Кovačević u knjizi opisuje  dramu jednog subjekta koji se nalazi u određenim društvenim okolnostima koje bitno utiču na njegov život – rekao je Tomić.

On je dodao da se u romanu zaista može vidjeti kako se istorija prelama u prizmi ličnosti i kako ličnost podnosi sve te događaje koji su se dešavali na ovim prostorima. Član Udruženja književnika Republike Srpske Senahid Nezirović rekao je da je Кovačević pisac koji radi u kontinuitetu.

 – Кovačević, što je jako bitno,  svoje književno štivo donosi u obliku monologa i dijaloga koji predstavljaju književne elemente stila – rekao je Nezirović, koji je i književni kritičar. 

On je naglasio da, u suštini,  Кovačević ovom knjigom ispunjava plemenitu misiju savremenog pisca srpske krnjževnosti. Predstavnik „ASoglasa“ i  izdavač Dejan Spasojević rekao je da Кovačevićev roman predstavlja ozbiljan književni poduhvat koji je kandidovan za NIN-ovu nagradu. Spasojević je izrazio nadu da će, u ne maloj konkurenciji, roman „Na kraju povorke – sahranjivač“ imati uspjeha.

(infobirac.net)