Hag ne pušta Srbe i poslije dvije trećine odslužene kazne

REGIJA BIRAČ REGION SVIJET

Hag ne pušta Srbe i poslije dvije trećine odslužene kazne

 

Srbi osuđeni u Haškom tribunalu ispunili su uslove za puštanje na slobodu, pošto su odslužili dvije trećine kazne, ali ih Hag ne pušta, pišu „Večernje novosti“. Dvije trećine kazne odslužili su Radivoje Miletić, Sreten Lukić, Radoslav Brđanin i Vlastimir Đorđević.

„Novosti“ navode da nepisano pravilo da se haški osuđenici puštaju na slobodu poslije odležane dvije trećine kazne prestaje da se primjenjuje u posljednjih godinu dana, kada su na red za izlazak došli srpski državljani. Prema pravilniku, zahtjev za privremeno puštanje na slobodu podnosi odbrana osuđenika ili država u kojoj služi kaznu, ali predsjednik „Mehanizma“ ima diskreciono pravo da donese odluku.

 – Primjer generala Radivoja Miletića, osuđenog zbog zločina u Srebrenici, koji je dva puta bezuspješno tražio da bude pušten, pokazuje da vrata ćelija gdje se nalaze srpski policajci i vojnici neće lako biti otključana – navode „Novosti“.

U obrazloženju za odbijanje Miletića navodi se da za vrijeme suđenja nije pokazivao znake kajanja i saosjećanja sa žrtvama, da još nije vrijeme da izađe i da je zločin težak.

Konačnu odluku o zahtjevima osuđenika donosi predsjednik Mehanizma, nasljednika Haškog tribunala, tako da će sudija Karmel Ađijus odlučivati o zahtjevu policijskog generala Sretena Lukića, osuđenog na 20 godina zbog zločina nad kosovskim Albancima.

On je već jednom odbijen, zbog, kako je navedeno, vremena koje je proveo na privremenoj slobodi, a još nema odgovora na drugi njegov zahtjev iz aprila ove godine, iako je u podnesku navedeno da su vlasti u Poljskoj, gdje služi kaznu, navele da se primjereno ponašao, da je od uprave zatvora dobio i nagrade i da je „zaposlen“ u zatvorskoj biblioteci.

Odgovor čeka i srpski političar iz Republike Srpske Krajine Radoslav Brđanin, kojem je dvije trećine tridesetogodišnje kazne za zločine protiv nesrpskog stanovništva isteklo 6. jula.

Takođe, i srpski general Vlastimir Đorđević čeka odgovor već pet mjeseci, pošto je odslužio u Njemačkoj 12 od ukupno 18 godina zbog zločina na Kosmetu. I general Nebojša Pavković, osuđen na 22 godine zbog zločina na Kosmetu, za 11 dana stiče pravo da podnese zahtjev za privremeno puštanje na slobodu.

(Izvor: vecernjenovosti)