Završen mozaik u Hramu Svetog Save

REGION SVIJET

Završen mozaik u Hramu Svetog Save

 

Izrada mozaika u oltarskom prostoru i centralnom dijelu Hrama Svetog Save je završena, a komisija za prijem izvedenih radova mozaičke dekoracije imaće svoje zaključno zasjedanje u srijedu, 18. decembra u Ruskom centru za nauku i kulturu Ruski dom u Beogradu.

Na zasjedanju će se obratiti njegova svetost patrijarh srpski Irinej i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, te Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora kompanije Gaspromnjeft, koja je finansirala mozaik, saopšteno je iz Ruskog doma.

Učestvovaće i predstavnici ministarstava spoljnih poslova Rusije i Srbije, ministarstava kulture dvije države, kao i predstvnici Ruske i Srpske pravoslavne crkve, ruske agencije za međunarodnu saradnju Rosotrudničestvo, Ruskog doma, kompanije Gaspromnjeft, kao i stručnjaci sa ruske i srpske strane.

U saopštenju se ističe da je izrada oltarskog prostora i centralnog dijela hrama u tehnici mozaika završena, kao što je i planirano, do najvažnijeg datuma SPC – 800 godina autokefalnosti, čiji je osnivač i prvi arhiepiskop Sveti Sava.

Ukupna površina mozaika oltara i centralnog dijela hrama iznosi 1.998 metara kvadratnih, što zajedno sa prethodno izrađenom kupolom čini ovaj projekat uređenja enterijera Hrama Svetog Save na Vračaru jednim od najvećih primjera mozaičke dekoracije u svijetu.

Јedinstveni projekat finansirala je ruska kompanija Gaspromnjeft.

Na izradi mozaičke kompozicije radio je kolektiv ruskih i srpskih majstora pod rukovodstvom Nikolaja Muhina.

Hram Svetog Save izgrađen je u čast oca srpske crkve i države – Svetog arhiepiskopa srpskog Save /1169-1236/.

Po nalogu predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina Rosotrudničestvo je koordinator izvođenja radova projekta uređenja enterijera Hrama Svetog Save.

Radovi na izradi mozaika kupole Hrama površine 1.248 metara kvadratnih završeni su u decembru 2017. godine, a u februaru 2018. godine održano je svečano otvaranje, koje je obilježilo završetak prve etape radova na uređenju enterijera Hrama.

Ugovor o izvođenju radova mozaičke dekoracije oltarskog prostora i centralnog dijela Hrama bio je potpisan 21. marta 2019. godine.

Hram Svetog Save jedan je od najvećih na svijetu, koji se može porediti sa veličinom Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi.

(Izvor: rtrs)