Pećinski crteži na Sulaveziju stari 44.000 godina

SVIJET

Pećinski crteži na Sulaveziju stari 44.000 godina

 

Pećinski crteži otkriveni na indonežanskom ostrvu Sulavezi, na kojima je prikazana scena lova, kako je ustanovljeno dodatnim analizama, stari su 44.000 godina, što je najstarija poznata pećinska umjetnost ljudske vrste na svijetu. Umjetničko djelo pronađeno u indonežanskim pećinama još 2017. godine gotovo je duplo starije od bilo koje prethodno otkrivene scene lova na pećinskim crtežima bilo gdje u svijetu, pokazuju analize.

Ranije su crteži ovog nivoa složenosti bili datirani na otprilike 20.000 godina, zajedno sa najstarijim pećinskim slikama za koje se vjerovalo da su najjednostavnije kreacije, poput otisaka ruku.

Na ovim crtežima su oslikane ljudske figure sa životinjskim karakteristikama koje trče za bradavičastim svinjama.

„Bili smo zapanjeni implikacijama ove slike“, naglašava Adam Brum, arheolog Australijskog istraživačkog centra za ljudsku evoluciju na Univerzitetu „Grifit“.

Istraživanje je urađeno u saradnji sa indonežanskim Nacionalnim istraživačkim centrom za arheologiju i naučnicima iz odjeljenja za kulturnu baštinu Makasara, glavnog grada provincije Južni Sulavezi.

„Pretpostavljamo da ovaj izvanredni prizor predstavlja neku priču ili mit“, napominje profesor Brum.

Na zidu širokom četiri i po metra prikazano je šest sisara koji bježe – dva su sulaveske bradavičaste svinje, a ostale četiri su patuljasti bivoli, male, ali žestoke životinje koje i danas nastanjuju šume ovog ostrva. Životinje progone figure slične ljudskim, ali sa životinjskim osobinama, koje drže duga koplja ili konopce. Tijela ovih figura su ljudska, ali jedna izgleda kao da ima glavu ptice, a druga ima rep.

Ovakvi prikazi ljudsko-životinjskih stvorenja se javljaju u gotovo svim mitovima i česti su u religijama širom svijeta, a predstavljaju božanstva, duhove ili pretke.

„Najfascinantniji aspekt ovih crteža je to što oni imaju sve ključne elemente savremene ljudske spoznaje“, napominje profesor Makim Ober, arheolog sa australijskog Univerziteta „Grifit“.

Pećina se nalazi u dobro istraženom kompleksu koji su istraživači posjećivali tokom posljednje decenije. Do otkrića je došlo slučajno, kada je jedan član ekspedicije primijetio otvor i popeo se na stablo smokve da provjeri kuda vodi. Potom je uslijedio šok.

Precizno određivanje starosti pećinskih crteža nije jednostavno. Naučnici se uglavnom oslanjaju na analizu mineralnih naslaga koje su se nataložile tokom vremena. Mjerenjima perioda raspada radioaktivnog uranijuma i drugih elemenata utvrđeno je da su crteži stari između 35.100 do 43.900 godina. Detaljan opis crteža objavljen je u časopisu Nejčr.

Prije ovog najnovijeg otkrića, najstariji nesporni primjeri figurativne pećinske umjetnosti stari su oko 35.000 godina. Najstarija evidencija pećinske umjetnosti apstraktni su oblici pripisani neandertalcima, stari 64.000 godina. Na ovim crtežima su bile prikazane linije, tačkice i oblici slični životinjama. 

(Izvor: rts.rs)