Nedovoljno zagrijane fiskulturne sale u školama u Kozluku i Branjevu

ZVORNIK

Nedovoljno zagrijane fiskulturne sale u školama u Kozluku i Branjevu

 

Zahvaljujući izgradnji dvije nove fiskulturne sale i ulaganju u postojeće, na području Zvornika uslovi za nastavu fizičkog vaspitanja znatno su poboljšani.

Ono na što roditelji imaju primjedbu, ali i dio nastavnika, jeste to da su neke sale nedovoljno zagrijane.

U Osnovnoj školi Petar Kočić u Kozluku ističu da je tačno da je sala nedovoljna zagrijana, a nastava otežana.

 – Nažalost, tako je. Naša fiskulturna sala izgrađena je još 1974. godine i od tada se nije ništa ulagalo. Ona se u stvari zagrijava kaloriferima koji su dotrajali. Za posljednje, nepune, tri godine koliko sam ovdje imali smo podršku Gradske uprave preko kojih smo aplicirali za projekat energetske efikasnosti kod UNDP-a, ali nismo dobili odgovor o tome da li smo prošli. Pisali smo i resornom ministarstvu koji su nas uvrstili u drugi projekat koji će obuhvatiti opremanja sala u BiH. Među predloženih 80 sala je i naša, a za finansiranje će biti odobreno njih 40, te se nadamo da ćemo biti dio tog projekta – kaže Slavica Milić, direktor Osnovne škole Petar Kočić iz Kozluka.

Nešto bolja situacija je u školskoj sali u Branjevu.

– Fiskulturna sala i kotlarnica su na sasvim suprotnim stranama. Tu dolazi do određenog gubitka toplote. Mi zagrijavamo salu, ali kad su niske temperature ne uspijevamo da postignemo odgovarajuću temperaturu – ističe Dragica Tubić, direktor Osnovne škole Vuk Karadžić Roćević.

Predstavnici škola obratili su se nadležnima i očekuju njihovu pomoć.

– Problem moramo riješiti, a problem se samo može riješiti nabavkom, konkretno u osnovnoj školi u Kozluku tri kalorifera. A za Branjevo vidićemo, ako ne bude moglo putem postojećeg kotla, onda ćemo sigurno ići na neko alternativno rješenje i tražiti vjerovatno kalorifer – naveo je Bojan Ivanović, zamjenik gradonačelnika Zvornika.

Sve navedeno trebalo bi biti odrađeno najdalje do kraja zimskog raspusta i početka drugog polugodišta.

(Izvor: rtrs.tv)