Obilježeno 110 godina rada OŠ ,,Aleksa Jakšić” iz Milića

MILIĆI

Obilježeno 110 godina rada OŠ ,,Aleksa Jakšić” iz Milića

OŠ „Aleksa Jakšić“ u Milićima obilježila je 110 godina od početka osnovnog obrazovanja u Milićima. Povodom ovog, značajnog jubileja, predstavljena je monografija i upriličena Svečana akademija. Direktor škole Jovan Zekić kaže da monografija sadrži istorijat škole od 1909 do 2019. godine.

– Mi smo prikupili dokumentaciju a objavljivanje je omogućeno zahvaljujući predsjedniku kompanije “Boksit” mr Rajku Dukiću – kaže Zekić.

– Podrška izdavanju monografije samo je jedan u nizu projekata koje je podržala kompanija “Boksit”, koja od svog osnivanja pa do danas daje nesebičnu podršku osnovnom ali i drugim nivoima obrazovanja – kaže predsjednik kompanije Rajko Dukić kojem je povodom jubileja, uručena posebna zahvalnica za doprinos razvoju školstva u Milićima. 

Učitelj u penziji Pero Vujadinović koji je 63 godine proveo u milićkoj osnovnoj školi, prvo kao učenik a zatim i kao prosvjetni radnik, rado se prisjetio početaka. “Mi smo bosi išli u školu, to je bilo vrijeme kada je narod stvarno bio siromašan. Kao učitelj radio sam 20 godina na terenu. Većinom sam radio sa sportskim sekcijama i mogu se pohvaliti da sam odveo 10-oro djece na planinarenje na Maglić” – kaže učitelj Vujadinović.

Nastavnica Ruskog jezika u penziji, Jelisaveta Mitrović 26 godina je uspješno prenosila znanje učenicima.

– Možda je nekad bilo teškoća, ali sada je sve lepo – kaže nastavnica Mitrović.

Uslovima su zadovoljni i mlađi kadrovi što potvrđuje pedagogica Ljubica Milanović koja u OŠ “Aleksa Jakšić” radi 6 godina.

– Uslovi su adekvatni za izvođenje nastvanog procesa posebno u ovoj našoj 110 jubilarnoj godini rada” – kaže Milanovićeva.

A bolje uslove za izvođenje nastave stvaralo je poslednjih nekoliko godina rukovodstvo škole zajedno sa lokalnom zajednicom. U centralnoj školi je obnovljena fasada, krov, fiskulturna sala i još mnogo toga. Načelnik opštine Milići Momir Lazarević za narednu godinu najavljuje realizuju projekta koji se tiče uređenja školskog dvorišta.

– Projekat je procijenjen na 140.000 KM. Već smo ga kandidovali ambasadi Japana, ali ako ne bude odgovora, tu obavezu će preuzeti lokalna zajednica, uz sufinansiranje institucija Republike Srpske i nekih drugih subjekata” – kaže Lazarević.

Na 110-u godišnjicu školstva nagrađene su učenice Sara Bačić za literarni i Kristijana Dragičević za likovni rad na temu 110 godina školstva .

– Nacrtala sam lik Alekse Jakšića i uspjela sam da uradim onako kako sam zamislila – kaže Kristijana.

U okviru Svečne akademije nastupili su glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske Rajko Vuković i Milan Dimić, učenici  osnovne muzičke škole “Vojin Komadina” iz Zvornika, te članovi Kulturno-umjetničkog društva i kamernog hora “Boksit” iz Milića. Nastavu u OŠ “Aleksa Jakšić” u školskoj 2019/2020 pohađa 527 učenika.

izvor: radio magic