Projekti energetske efikasnosti u Zvorniku: U novom planu i ZEV i domaćinstva?

MA Izdvojena ZVORNIK

Projekti energetske efikasnosti u Zvorniku: U novom planu i ZEV i domaćinstva?

 

Zahvaljujući projektima iz oblasti energetske efikasnosti u Zvorniku je šest objekata potpuno ili djelimično „utopljeno“, a uštede energije u njima se kreću od 30 do čak 50 odsto. Grad Zvornik radi novi akcioni plan energetske efikasnosti u koji će vjerovatno biti uključene i zajednice etažnih vlasnika i privatna domaćinstva. Pomoćnik direktora u OŠ „Sveti Sava“ u Zvorniku, Goran Ivanović, kaže da je u toj ustanovi urađena kompletna vanjska rekonstrukcija objekta, odnosno sve što podrazumijeva energetska efikasnost te su sada uštede i do 50 odsto.

 – Urađena je rekonstrukcija krova, fasade, odnosno postavljanje izloacije, i zamjena stolarije. Uz to smo nabavili i kalorimetre tako da se kroz brigu o smanjenju potrošnje energije, uštede kreću oko 50 odsto. Pored toga što smo smanjili troškove grijanja smanjili smo i potrošnju električne energije u značajnoj mjeri, a o boljim uslovima za izvođenje nastave u našoj školi ne treba ni trošiti riječi – kaže Ivanović.

U JZU „Bolnica Zvornik“ urađena je zamjena stolarije i postavljena izloacija, odnosno zamijenjena fasada tako da i oni bilježe značajne uštede.

 – Zavisno od perioda u godini naši računi za grijanje i struju su u prosjeku manji za 25 do 35 odsto. Dakle, projekat je evidentno pomogao u smanjenu izdvajanja sredstava za energente – kaže Ivan Popović, direktor bolnice.

Aleksandar Jevtić, samostalni stručni saradnik za razvojne projekte i energetsku efikasnost u Gradskoj upravi u Zvorniku kaže da su dobri rezultati u ovim projektima bili razlog sa krene u novi plan energetske efikasnosti koji će obuhvatiti period do 2030. godine.

 – Prvi Akcioni plan o energetskoj efikasnosti smo usvojili još 2012. godine i realizovali niz projekata koji su se pokazali veoma dobro. Tu nije samo u pitanju ušteda energije nego i smanjenje emisije CO2 u čemu smo napravili značajan iskorak. Trenutno radimo novi plan do 2030. godine, a ideja nam je da on pored javnih ustanova da mogućnost da za ove projekte apliciraju i zajednice etažnih vlasnika i privatna domaćinstva te se nadamo da će i oni biti dio ovoga plana – ističe Jevtić.

Ovakve najave naišle su na odobravanje u stambenim zgradama koje su stare i više od četiri ili pet decenija, a stanari se griju na čvrsta goriva. Tomo Spasojević, predsednik UO ZEV „Ada 1“ kaže da bi ovakvi projekti bili od izuzetnog značaja kako za stanare tih zgrada tako i za lokalnu zajednicu.

 – Od sredstava koje stanari izdvajaju za održavanje zgrade je nemoguće samostalno uraditi zamjenu fasade uz postavljanje kamene vune ili stiropora. To bi posebno bilo važno za starije zgrade, kakva je recimo naša jer je useljena davne 1969. godine, a pored toga većina stanara se grije na čvrsto gorivo ili električnu energiju. Zbog starosti zgrade sve se više energenata troši jer je teže zagrijati prostorije. Ukoliko ZEV budu imale mogućnost da učestvuju u ovim projektima mi smo spremni da apliciramo i uz pomoć Gradske uprave, donaciju i naše učešće zajednički „utoplimo“ zgradu – kaže Spasojević.

„Utopljene“ škole i bolnica, uskoro i Dom zdravlja

Prema podacima iz GU Zvornik, pored centralne škole u Zvorniku,  bolnice, ovim projektom su bile obuhvaćene i osnovne škole u Roćeviću i Kozluku te djelimično i oba srednjoškolska centra. Naredne godine ovaj projekat će biti realizovan i u Domu zdravlja, gdje je planirana zamjena stolarije i postavljanje fasade.

(infobirac.net)