Karavan kulture govora u Zvorniku – Gujon: Srpski jezik je lijep i milozvučan

MA Izdvojena ZVORNIK

Karavan kulture govora u Zvorniku – Gujon: Srpski jezik je lijep i milozvučan

 

U okviru Кaravana kulture govora pod nazivom „Njegujmo srpski jezik“, u prepunoj dvorani zvorničkog Doma omladine, održana je tribina o unapređenju kulture govora na kojoj su predavači bili Slobodan Roksandić, master komunikolog, Arno Gujon, humanitarni radnik, i profesor Milorad Telebak.

Predsjednik Udruženja za unapređivanje i razvoj kulture javnog govora „Izražajnost“ Slobodan Roksandić kaže da je cilj predavanja poboljšanje govornih navika svih građana i dodao da je ovo poslije Banjaluke, drugi grad u Republici Srpskoj u kome je održana, a deseti računajući i Srbiju.

 – Prema definiciji su naši govorni vaspitači roditelji, a oni ne rade dovoljno sa djecom, što govore i statistike, nastavnici i mediji, ali i društvene mreže gdje mladi provode previše vremena. Zato je stanje u govoru jako loše. Najbolji primjer rada i učenja našeg jezika je Arno Gujon – rekao je Roksandić i dodao da  su predavanje održali i u Beču.

 – Srbi u dijaspori imaju i drugi zadatak, osim očuvanja govora, da očuvaju i jezik. Oni tamo uče takozvani „BHS“ jezik te zato moraju da se izbore za svoj jezik, srpski jezik, koji je dio našeg integriteta, a koji čuva naš identitet – kaže Roksandić i dodaje da su djela profesora Telebaka njihov vodič i smjernica za rad jer je kultura govora zapuštena.

Arno Gujon je u obraćanju medijima rekao da nije bilo lako naučiti srpski jezik, ali je to jedan prelijep i milozvučan jezik.

 – Jezik je više od samog sredstva komunikacije jer je on srž kulture jednog naroda. Dakle, ako izgubimo srpski jezik izgubićemo identitet srpskog naroda. Sve više koristimo mobilne telefone i u pisanoj komunikaciji te ne možemo da predstavimo ni sebe ni svoje ideje. Ova kampanja je važna jer pokriva i kulturu i izražajnost. Puna sala i veliki broj djece na radionicama pokazuje da ljudi prepoznaju značaj rada na očuvanju jezika – rekao je Gujon i dodao da je nakon godinu dana svakodnevnog rada mogao da se sporazumijeva sa ljudima, ali i istakao da se jezik stalno izučava.

 – Bez znanja jezika ne bismo mogli ni da otkrijemo jedan narod pa ni ja ne bih mogao da naučim puno o srpskom narodu da nisam savladao srpski jezik – istakao je Gujon.

Pored predavanja održane su i radionice koje imaju za cilj da ohrabre i osnaže mlade ljude da rade na svojoj izlagačkoj pismenosti i podstaknu širu javnost da više pažnje posveti usmenom izražavanju.

Кaravan kulture govora podržali su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Gradska uprava Zvornik.

(infobirac.net)