Za ovaj ruski radar ne postoje nevidljivi avioni: Detektuje letjelice na udaljenosti od 3.000 km

SVIJET

Za ovaj ruski radar ne postoje nevidljivi avioni: Detektuje letjelice na udaljenosti od 3.000 km

 

U Mordoviji je počeo sa radom novi OTH radar Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije „Кontejner“. Ovaj sistem može da detektuje „nevidljive“ avione na udaljenosti od 3.000 km, izjavio je glavni konstruktor radarske stanice Mihail Petrov.

 – Avioni napravljeni uz pomoć stelt tehnologije za nas nisu nevidljivi. Mi ih svejedno vidimo, pratimo i nalazimo na granicama na oko 3.000 kilometara –  istakao je Petrov, prenosi Sputnjik.

On je objasnio da prijemna antena nove radarske stanice detektuje signal koji se vraća iz Evrope, zemalja Persijskog zaliva, Кine, Кazahstana i tako dalje. Signal se emituje iz centra za emitovanje na nekoliko desetina kilometara od radara. Nova stanica primjenjuje princip odbijanja signala od jonosfere.

 – U svijetu takve stanice ne postoje. Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska razvijaju takva sredstva, a Кina aktivno radi na tome. Postoje modeli u Australiji. Ali takva struktura, sa tako moćnim softverskim i algoritamskim kompleksom, takvih sredstava nema na svijetu – naveo je glavni konstruktor.

On je dodao da je jedan od najsloženijih zadataka koji oprema kompleksa rješava prilikom obrade signala – izdvajanje ciljeva kao što su bombarderi, krstareće rakete, avijacija sa nosača aviona, na pozadini zemljine površine i smetnji. Sistem može da prati i pojedinačne ciljeve, na primjer, tako male kao što su civilni avioni „Cesna“.

(Izvor: sputniknews)