Sastanci UO Džudo saveza BiH i RS u Zvorniku – finansijska situacija alarmantna

BORILAČKI SPORTOVI SPORT

Sastanci UO Džudo saveza BiH i RS u Zvorniku – finansijska situacija alarmantna

U Zvorniku su održani sastanci Upravnog odbora Džudo saveza BiH i Republike Srpske na kojima je analiziran rad oba saveza, te ocijenjeno da je kalendar za 2019. godinu uspješno realizovan, a usvojen je i kalendar za 2020. godinu. Zajednički stav svih prisutnih na ovim sastancima je da je finansijska situacija alarmantna, a da rezultati nikada nisu bili bolji, dok broj osvojenih medalja na međunarodnim takmičenjima nikada nije bio veći.

Po riječima predsjednika Džudo saveza BiH Branislava Crnogorca 2019. godina je bila izuzetno uspješna, a džudo je kao sport zadržao epitet najtrofejnijeg olimpijskog sporta u BiH na osnovu postignutih rezultata.

– Izuzetno mi je drago što sam u Zvorniku koji je grad sa džudo tradicijom i gdje u okviru DŽK Srpski Soko radi dosta kvalitetnih stručnjaka, a u Zvorniku je organizovano Balkansko prvenstvo koje je dobilo veoma visoke ocjene za organizaciju. Na sastanku smo razgovarali o svim važnim temama, a posebnu pažnju smo posvetili projektu ,,Džudo u školama“ koji je uspješno realizovan u 2019. godini, pa će on biti implementiran i u 2020. godini, a cilj je da se obuhvati što više škola ovim projektom. Džudistkinja Larisa Cerić ima ispunjenu olimpijsku normu i ona trenutno četvrta na rang listama, pa se svi nadamo da će ona donijeti prvu olimpijsku medalju što bi sigurno dodatno doprinijelo omasovljenju našeg sporta u BiH. Moram pohvalno da se izrazim o entitetskim savezima koji su nosioci razvoja ovog sporta i među njima postoji plodna saradnja. Želim da posebno pohvalim DŽSRS koji je odradio ove godine puno toga po pitanju organizacije takmičenja i predsjednika Ognjena Pavlovića koji je od svog dolaska na čelo saveza pokretač niza akcija – rekao je Crnogorac.

Predsjednik DŽSRS i potpredsjednk DŽS BiH Ognjen Pavlović 2019. godinu ocjenio je kao veoma uspješnu za takmičare iz Republike Srpske.

– Imamo puno bolje rezultate na svim međunarodnim takmičenjima u 2019. godini u odnosu na prethodnu sezonu. To je sigurno posljedica puno boljeg i kvalitetnijeg rada u klubovima, iako je finansijska situacija beznadežna. Izostala je pomoć za finansiranje  džudo sporta i sa nivoa BiH i Republike Srpske, pa je ovo i jedna kritika za nadležne institucije koje ne posvećuju dovoljno pažnje sportu. Prošle godine Džudo savez je od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS dobio 6.000 KM što nije dovoljno za odlazak na Balkansko  prvenstvo, pa su finansiranje odlaska takmičara na međunarodna takmičenja preuzeli isključivo klubovi i savez. Od Ministarstva civilnih poslova BiH džudo savezi BiH i Republike Srpske nisu dobili nijednu jedinu marku, iako je džudo najtrofejniji sport. To je poražavajući podatak i evo još jednom apelujemo na sve nadležne institucije BiH i RS da povedu računa o sportu, kako on ne bi bio potpuno uništen na ovim prostorima – rekao je Pavlović.

Predsjednik DŽS Herceg Bosne i potpredsjednik DŽSBiH Slavko Sikirić koji je veteranski prvak Evrope je istakao da u Zvornik uvijek rado dođe i da je to grad sa velikim džudo imenima.

– U polufinalu Evropskog prvenstva sam savladao Dragana Božovića iz Zvornika koji je smatrao da nisam bio bolji rival i evo došao sam u Zvornik da mu pružim revanš, međutim on se nije pojavio na sastanku – rekao je kroz smijeh Sikirić.

On je dodao da sport u BiH ima slabu podršku nadležnih i da džudisti moraju biti ponosni na ostvarene rezultate u 2019. godini.

– Pored Larise Cerić još troje naših sportista može da se nada olimpijskoj normi, što je svakako ogroman uspjeh. Džudisti iz BiH su osvojili preko 50 balkanskih medalja u svim uzrasnim kategorijama i preko 30 medalja na Evropskim prvenstvima i Kupovima. To su svakako veliki rezultati i dokaz da se sa velikim uspjehom radi sa mlađim kategorijama – zaključio je Sikirić.

Domaćin sastanka bio je džudo klub ,,Srpski Soko“ kome je ovo još jedno priznanje za uspješan dugogodišnji rad.

Finansije utiču na odlazak džudista u zemlje okruženja

Predsjednik DŽSBiH Branislav Crnogorac istakao je i da uspjesi džudista koji su iz BiH, a takmiče se za Srbiju i Hrvatsku doprinose popularizaciji ovog sporta.

– Uspjesi Nemanje Majdova i Aleksandra Kukolja koji su porijeklom iz BiH donose dodatnu popularnost džudou na našim prostorima i prava je šteta što zbog finansija nismo uspjeli da takvim borcima obezbjedimo finansijske uslove kako bi oni ostali u BiH – zaključio je Crnogorac.

infobirac.net