Radionioca za mlade iz regije Birča – „Pokreni se, promijeni s(v)e“

REGIJA BIRAČ SREBRENICA

Radionioca za mlade iz regije Birča – „Pokreni se, promijeni s(v)e“

 

Proteklog vikenda u Zenici je održana radionica u kojoj je učestvovalo ukupno 16 mladih ljudi koji su zajedničkim snagama realizovali radijski sadržaj na temu „Mladi, rok i mediji“. Radionica „Kreiraj, pa objavi i reproduciraj“ je dio projekta „Plugged in to Positive Narratives: Community Journalism in Birač“ podržanog putem programa BHRI, uspješno je održana u Zenici od 22-24. novembra 2019. godine.

U radionici su učestvovali mladi iz regije Birač, odnosno iz opština  Srebrenica (Skelani), Bratunac i Vlasenica, kao i grada Zenica. Urednici dva lokalna medija, „Radio Active“ Zenica i UPSMedia su učesnicima radionice predstavili osnove kreiranja radijskog sadržaja. Tokom prvog dana, nakon upoznavanja sa domaćinima iz Zenice, šesnaestoro mladih je pripremilo koncept radio emisije na temu medija, mladih i rok muzike.

 

Učesnici su se složili u vezi sa nazivom emisije: „Pokreni se, promijeni  s(v)e“.  Praktični dio radionice obuhvatio je anketiranja građana. Mladi su bili podijeljeni u tri grupe koji su Zeničane anketirali o problemu odlaska mladih iz BiH, podršci domaćim rok bendovima i razvoju i budućnosti sporta u BiH. Prikupljeni materijal su, zatim, montirali uz pomoć iskusnijih novinara.

Projekat se nastavlja školicom građanskog novinarstva koju će za trideset mladih iz Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice organizovati UPSMedia u narednom periodu.

(Izvor: UPSmedia)