Kroz projekte nevladinih organizacija pomoć za 30 poljoprivrednika

VLASENICA

Kroz projekte nevladinih organizacija pomoć za 30 poljoprivrednika

 

Njemačka nevladina organizacija HELP u saradnji sa opštinom Vlasenica, pomogla je u proteklom periodu 30 poljoprivrednih proizvođača koji su u poljoprivredi vidjeli priliku da obezbijede prihod za svoju porodicu. Slavica i Nedeljko Kovačević iz vlaseničkog naselja Dragaševac, preko HELP-a su nabavili plastenik.

 – Registrovani sam poljoprivrednik jer od penzije ne može da se živi. Taj plastenik od HELP-a nam je dobrodošao tako da sad imamo dva plastenika – kaže Nedeljko.

Njegova supruga Slavica kaže da povrće iz plastenika prodaje na kućnom pragu ali i na gradskoj pijaci.

 – Povrće iz jednog plastenika prodajemo, a iz drugog koristimo za nas, pošto smo višečlana porodica i dobro nam dođe svježa i zdrava hrana – kaže Slavica. 

Dobra saradnja sa njemačkom nevladinom organizacijom HELP nastavljena je i ove godine. Šef odsjeka za razvoj u opštini Vlasenica Željko Damljanović kaže da je u toku realizacija projekta „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti regije Zapadnog Balkana 2019-2020“, u vrijednosti 90.000 KM i dodaje da uporedo sa ovim realizuju i projekat sa Udruženjem za razvoj i afirmaciju društva (NODAS) koji ima za cilj jačanje ženskog preduzetništva, a čija je vrijednost oko 180.000 KM. 

 – Jedan od ciljeva ovih projekata jeste olakšati početak i inkubaciju sopstvenih biznisa. I u jednom i u drugom projektu pomoć će koristiti po 20 korisnika koji će dobiti grantove u materijalnim sredstvima, uz vlastito učešće. Vrijednost granta u okviru projekta sa HELP-om iznosi 2.000 evra a sa NODAS-om 3.000 evra – kaže Damljanović.

(Izvor: magic.ba)