Spoljašnje vrednovanje škola u Republici Srpskoj – Zvorničke škole imaju dobre uslove za rad

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Spoljašnje vrednovanje škola u Republici Srpskoj – Zvorničke škole imaju dobre uslove za rad

 

U Republici Srpskoj u toku je proces spoljašnjeg vrednovanja osnovnih i srednjih škola čiji je cilj da se stvori realna slika o kvalitetu obrazovanja. Do kraja ove godine timovi za spoljašnje vrednovanje, čiji su članovi nadzornici Republičkog pedagoškog zavoda Republike Srpske i direktori škola, će završtiti obilazak 30 osnovnih i srednjih škola, a iste aktivnosti će biti nastavljene i 2020. godine.

Na području regije Birač proces spoljašnjeg vrednovanja su prošle OŠ „Branko Radičević“ iz Bratunca, SŠC „Petar II Petrović Njegoš“ iz Šekovića, SŠC „Bratunac“, a nedavno i zvornička OŠ „Sveti Sava“ i TŠC „Zvornik“, dok je SŠC „Petar Kočić“ bio među prvim školama u Srpskoj, kao „pilot projekat“, koji je prošao kroz ovaj vid vrednovanja.

Biljana Pisić, član tima za spoljašnje vrednovanje osnovnih i srednjih škola u Republici Srpskoj, kaže da trenutno ovaj proces radi pet timova koji će naredne godine biti prošireni.

 – U timovima su svi nadzornici Republičkog pedagoškog zavoda te direktori škola koji su u ovim procesima vrednovanja dobili visoke ocjene. Prije samog početka vrednovanja, škole formiraju svoje timove za samovrednovanje i dobijaju smjernice za ovaj proces. Bitno je naglasiti da to nije nikakva inspekcija koja će nekoga kažnjavati već grupa koja će ukazati da dobre i loše strane cjelokupnog rada škola. Timovi ne posjećuju samo časove već pregledaju rad kompletne škole, saradnju sa roditeljima, učenicima, lokalnom zajednicom – kaže Pisić i dodaje da se ocjenjivanje rada škola vrši po sedam standarda.

 – Škola prva uradi samovrednovanje, a onda se vrši razgovor sa onima koji su radili samoocjenjivanje, potom sa nastavnicima koji nisu uključeni u taj proces, roditeljima, članovima Savjeta učenika i drugima. Tako se dobija kompletna slika o radu škola. Vrednovanje obuhvata način upravljanja i rukovođenja školom, učenje, postignuća učenika, podršku učenicima, saradnju škola sa ustanovama i organzacijama u lokalnoj zajednici, ljudske i specijalističke resurse u školi, kao i budućnost osiguranja kvaliteta u narednom periodu – kaže Pisić, koja je bila i član tima sa spoljašnje vrednovanje u sedam škola u Republici Srpskoj među kojima je bio i TŠC „Zvornik“ i OŠ „Sveti Sava“ iz Zvornika.

 – Oni će dobiti mišljenje o svom radu, ali mogu da kažem da je zvorničko školstvo zaista dobro, da postižu dobre rezultate. Zahvaljujući ulaganjima Vlade Republike Srpske, lokalne zajednice, ali i učešćem škola u različitim projektima, uslovi za izvođenje nastave u našim školama su zaista dobri – ističe Pisić.

Ona je dodala da su sve škole u Republici Sprskoj, pa tako i zvorničke, prilikom samovrednovanja prikazale realnu sliku svojih mogućnosti.

(infobirac.net)