Kad se snovi ostvare – 75 dana veslao Dunavom do Crnog mora

SVIJET

Kad se snovi ostvare – 75 dana veslao Dunavom do Crnog mora

 

Za šezdeset četiri godine, koliko traje najstarija regata na svijetu, samo šestorica kajakaša iz Srbije uspjela su da tokom Dunava dugim više od 2.500 kilometara stignu do Crnog mora. Ove godine stigli su i kajakaši iz Beograda i prvi put iz Požege.

Bez obzira na godišnje doba Boriša Gajić slobodne trenutke koristi da uživa u kajaku. Ovim sportom počeo je da se bavi prije jedne decenije. Od tada je sanjao da vesla Dunavom do Crnog mora, što je ove godine i uspio.

 – Put traje 75 dana, spava se u šatorima, organizovani kampovi, a ja sam se pripremao nekih dva i po mjeseca otprilike. Ima stvari da se vidi, prirodnih ljepota, a sve ukupno je strašno i opasno – kaže Boriša Gajić iz Požege.

Ćudljivost rijeke i prirode, riječni saobraćaj i brojna iskušenja tokom te avanture, brinule su one koji su mu bili najveća podrška u ostvarenju sna.

 – Znali smo da mu je bitna podrška porodice pošto je veliki poduhvat. Što se tiče strepnje, bilo je malo problema u komunikaciji. Po nekoliko dana je znalo da prekinu veze, da se ne čujemo, tu je bilo malo straha – kaže Petar Gajić iz Požege.

Sa starta TID regate ove godine krenulo je nekoliko stotina kajakaša iz čitavog svijeta. Među 24-oro učesnika koji su prevalili 2.500 kilometara, takav poduhvat ostvario je srpski kajakaš koji nije odrastao kraj Dunava.

 – Moj predsjednik Dejan Jovanović iz Beograda mi je rekao da bi bio prvi iz unutrašnjosti Srbije koji bi to uspio, ako uspijem. I to me je motivisalo najviše – zaključuje Boriša Gajić.

(Izvor: rts.rs)