Na području PU Zvornik za 120 odsto više vozača pod dejstvom droga – Izdali 14.086 naloga, vrijednost kazni 976.340 KM

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Na području PU Zvornik za 120 odsto više vozača pod dejstvom droga

Izdali 14.086 naloga, vrijednost kazni 976.340 KM

 

Povećanjem obima rada na terenu i sprovođenjem regionalnih i republičkih akcija, na području PU Zvornik smanjen je broj saobraćajnih nezgoda za 12 odsto, ali je broj vozača koji su pod dejstvom opojnih droga upravljali autmobilom veći za čak 120 odsto. Naime, za prvih devet mjeseci ove godine na području Uprave evidentirano je 88 ovih vozača.

Kako su naveli iz PU Zvornik, i broj vozača koji su zbog vožnje pod dejstvom alkohola isključeni iz saobraćaja je za 40 odsto veći nego u istom periodu prošle godine, odnosno evidentirano je 998 takvih vozača.

 – Policijski službenici u ovakvim slučajevima postupaju po zakonu o prekršajima te se lišavaju slobode ova lica do istrežnjenja ili oporavka, maksimalno do 12 sati, izriče im se novčana kazna od 100 do 300 KM, zabrana upravljanja vozilom od jednog do četiri mjeseca te dva kaznena boda. Ukoliko odbiju da se testiraju za opojne droge kazne idu od 400 do 1.000 KM, izriče se zabrana upravljanja vozilom od 2 do 6 mjeseci i upisuju dva kaznena boda. Vozač pod dejstvom alkohola se, ukoliko ima preko 1,5 g/kg alkohola u krvi takođe lišava slobode te izriču kaznene mjere – kaže Miljan Bobar, portparol PU Zvornik.

On je dodao da je za prvih devet mjeseci ove godine iz saobraćaja isključeno 358 vozila što je za 45 odsto više nego u istom periodu prošle godine te dodao da je od 25 saobraćajnih nezgoda sa nepoznatim počiniocem rasvijetljen 21 slučaj.

 – Brojne preventivne mjere i kontrole su dovele do toga da se smanji broj saobraćajnih nezgoda za 12 odsto, samim tim je smanjen i broj staradalih lica, sa težim ili lakšim povredama, dok je isti broj smrtno stradalih lica – istakao je Bobar i najavio dalje aktivnosti do kraja godine kako bi se unaprijedili rezultati rada po pitanju bezbjednosti, pogotovu pješaka koji su prošle godine bili najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju.

 – Kontrole će biti značajno povećane jer su duže noći, a u mjesnim zajednicama ćemo u saradnji sa auto-moto društvom dijeliti svjetlodbojne prsluke kako bi zaštitili pješake. Nastavićemo i sa edukacijom osnovaca i srednjoškolaca kako bi bili što bezbjedniji učesnici u saobraćaju – istakao je Bobar te dodao da se najviše nezgoda dešava petkom, u periodu od 12 do 16 časova, a najčešći učesnici nezgoda su lica starosti od 31 do 40 godina.

Izdali 14.086 naloga, vrijednost kazni 976.340 KM

Prilikom kontrola vozila u prvih devet mjeseci ove godine, pripadnici PU Zvornik izdali su 14.086 prekršajnih naloga.

 – Ukupna vrijednost kazni na osnovu izdatih prekršajnih naloga iznosi 976.340 KM – kaže Bobar.

(infobirac.net)