Srebrenica: Otvorena prva planinarska staza u sklopu NP „Drina“

SREBRENICA

Srebrenica: Otvorena prva planinarska staza u sklopu NP „Drina“

Otvorena je prva planinarska staza u sklopu Nacionalnog parka „Drina“ Srebrenica. Dvadesetak planinara iz Srbije i Republike Srpske imalo je priliku da prvi put pređe planinarsku stazu dugu dvanaest kilometara. Staza je bila podijeljena u pet etapa, učesnici su je prešli za oko pet časova, a na kraju – niko nije krio oduševljenje.

 – Ovo je izuzetna čast da na otvaranju prve staze i mi učestvujemo. Planinari iz Vlasenice su ranije bili na ovim terenima, ali prvu uređenu stazu i jedan od najljepših dijelova Srpske i BiH i ove ljepote treba promovisati – kaže Dragan Ilić iz Planinarsko-ekološkog društva „Acer“ iz Vlasenice.

Slavica Milošević, iz Planinarskog kluba „Tornička Bobija“ iz Ljubovije istakla je da je staza fenomenalna, navodeći dijelove sa usponima koje su sa lakoćom savladali i izrazila radovanje za sljedeći dolazak.

Organizatori najavljuju uređenje još nekoliko planinarskih staza u okviru Nacionalnog parka, te izgradnju smještajnih kapaciteta, da bi već od proljeća Nacionalni park „Drina“ bio upisan u turističke mape Republike Srpske.

 – Ova staza na neki način spaja jezero Perućac, Bijele Vode i Klotjevac, gdje imamo određene turističke ponude u našim objektima koje gradimo i Bijele Vode kao poznato lovište na prostoru bivše države. Nadam se da je ova staza atraktivna za ljubitelje pješačenja i da ćemo u narednom periodu uraditi i nastavak iste – rekao je Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka „Drina“.

Planinarski savez Republike Srpske učestvovao je u obilježavanju i uređenju ove staze.

 – Mi imamo 60 planinarskih društava u Srpskoj sa 3.500 članova. Nadam se da će doći, posjetiti ovu stazu, i da će ovaj Nacionalni park tek početi da živi – istakao je Ljubiša Aramanda, predsjednik Planinarskog saveza Srpske.

Prilikom obilaska novootvorene planinarske staze, najavljeno je da bi uskoro trebalo da bude osnovano i planinarsko društvo u Srebrenici.

(Izvor: rtrs.tv)