Kolekcija za Ginisa – instrumenti od šibica

SVIJET

Kolekcija za Ginisa – instrumenti od šibica

Ukrajinac Bogdan Senčukov prikuplja dokumentaciju kako bi ušao u Ginisovu knjigu rekorda jer je napravio najveću kolekciju muzičkih instrumenata izrađenih od šibica.

Već 15 instrumenata koje je izradio Bogdan Sečukov u prirodnoj veličini, uključujući dve gitare, harmoniku, violinu i bubnjeve, sviraju muzičari koji sa ponosom ističu da su jedini „šibicarski bend“ u Ukrajini.

Senčukov je još u školi počeo da se bavi ovim neobičnim hobijem. Počeo je sa tenkom iz popularne video-igre World of Tanks i Ajfelovom kulom, ali prava strast su mu postali muzički instrumenti.

„Volim da rezbarim, lepim, oblikujem, da do najsitnijih detalja doterujem instrument i da ga na kraju zasviram. Ne mogu rečima da opišem svoja osećanja kad čujem kako nešto što je izrađeno od ovih malih drvenih štapića zasvira kao pravi muzički instrument“, kaže 29-godišnji umetnik za Rojters.

Dok je većina muzičkih instrumenata izrađena od bukovog ili bagremovog drveta, Senčukov svoje izrađuje od jasike koja se uobičajeno koristi za pravljenje šibica, a koja je, po mišljenju stručnjaka, najmanje „muzikalno“ drvo.

Da bi izradio nacionalni ukrajinski instrument, na kojem sada svira u svom bendu, bilo mu je potrebno pola godine i 27.000 šibica.

Najveći izazov mu predstavljaju pojedini elementi za koje mu je potrebno više od 10 sati neprekidnog rada. Na primer, ploča za violinu ili gitaru mora biti proizvedena u jednom danu, jer će u suprotnom izgubiti oblik.

Problem mu je i vreme koje mu je potrebno da ukloni fosfor sa šibica, ali zahvaljujući popularnosti koju je stekao, ukrajinska fabrika šibica ga sada snabdeva samo drvcima za šibice, bez fosfornog dodatka.

Mladi Bogdan Senčukov sada prikuplja dokumentaciju kako bi dokazao Ginisovim svetskim rekordima da ima najveću kolekciju muzičkih instrumenata napravljenih od šibica.