Japan donirao tri „Crvena čuvara“ „Autoputevima Srpske“

REGION ZANIMLJIVOSTI

Japan donirao tri „Crvena čuvara“ „Autoputevima Srpske“

 

Kada se tokom vožnje na autoputevima u RS ispred vas stvori crveni automobil to nije policijska patrola to je saobraćajna patrola „Autoputeva RS“ koja će vas upozoriti na sve nevolje i nedaće na putu.

Tri crvena specijalizovana patrolna vozila za nadzor i održavanje auto-puteva, patroliraće zahvaljujući donaciji Vlade Japana, tačnije Japanske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj preduzeću „Autoputevi Srpske“. Vrijednost je veća od 600.000 maraka. 

 – Ova patrolna vozila će učiniti da se zaštite i spasu životi vozača, ljudi u RS. Zaista mi predstavlja veliko zadovoljstvo što smo u prilici da izvršimo donaciju ovih patrolnih vozila – izjavio je Hidejuki Sakamoto, ambasador Japana u BiH.

Automobili su opremljeni posebnom opremom, ekranima, signalizacijom, a desetak vozača je već prošlo posebnu obuku. 

 – Opremljeni su i svjetlosnom signalizacijom i saobraćajnom signalizacijom da intervenišu hitno u smislu regualcije saobraćaja i obezbjeđivanja pristupa Hitnoj pomoći, vatrogascima, policiji, kome god treba – izjavio je Dušan Topić, direktor „Autoputeva Republike Srpske“.

Vlada Japana decenijama pomaže Republici Srpskoj. Donirala je autobuse za gradski prevoz Banjaluci, organizovali su obuke domaćih saobraćajnih stručnjaka u Japanu, dali sredstva za mostove u Modriči i Doboju, pomagali obnovu škola. Sada su stigla i vozila koja će, kaže ministar saobraćaja i veza, dosta pomoći vozačima na autoputevima. 

 – Ns ovaj način ćemo imati stalni kontakt sa učesnicima u saobraćaju i preko monitora obavještavati o stanju na putevima o meteorloškim uslovima, eventualnim saobraćajnim nezgodama, klizištima i svemu ostalom. Opremljena su uređajima za obezbjeđivanje mjesta koja su opasna kao i za pomoć stradalim u toku saobraćajnih nesreća – kazao je Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

„Crveni čuvari“, kako su nazvali nova vozila, na autoputeve izlaze čim budu registrovani.

(Izvor: atv)