Proboj na polju solarne energije – pomoću Sunca pravićemo čelik i cement

SVIJET

Proboj na polju solarne energije – pomoću Sunca pravićemo čelik i cement

 

Misteriozni startap „Heliogen“ postigao je veliki proboj na polju korišćenja solarne energije generišući pomoću velikog broja ogledala temperaturu veću od 1.000 stepeni.

„Heliogen“, energetska startap kompanija podržana od strane Bila Gejtsa, saopštila je da je otkrila način kako da uz pomoć veštačke inteligencije i ogledala reflektuje dovoljnu količinu sunčevih zraka da bi generisala izuzetnu toplotu od 1.000 stepeni Celzijusa.

Proboj znači da prvi put u istoriji možemo da koristimo koncentrisanu solarnu energiju za postizanje temperature potrebne za pravljenje cementa, čelika, stakla i drugih industrijskih proizvoda.

Drugim rečima, sunčeva svetlost mogla bi da zameni fosilna goriva u industrijskim procesima koji emituju ogromne količine ugljen-dioksida i drugih gasova sa efektom staklene bašte.

 – Razvijamo tehnologiju koja može da pobedi cenu gosilnih goriva, a ne oslobađa ugljen-dioksid – rekao je Bil Gros, osnivač i izvršni direktor „Heliogena“.

U toj kompaniji veruju da njihova patentirana tehnologija može da dramatično smanji emisiju štetnih gasova od industrije. Primera radi, proizvodnja cementa doprinosi sa oko sedam odsto globalne emisije ugljen-dioksida.

Za razliku od uobičajene upotrebe solarne energije, koja koristi solarne panele da „zarobi“ Sunčevu energiju, „Heliogen“ radi na razvijanju tehnologije koncentrisane solarne snage, koja koristi ogledala da reflektuje zrake u jednu tačku.

U prošlosti je sa ovom tehnologijom bio problem to što koncentrisani solarni zracu nisu mogli da postignu dovoljno visoke temperature koje bi mogle da se upotrebe u industrijskim proizvodnim procesima, poput pravljenja cementa i čelika.

(Izvor: rts.rs)