Iz Beograda do Banje Кoviljače će se stizati za manje od dva sata

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

Iz Beograda do Banje Кoviljače će se stizati za manje od dva sata

 

Savremena infrastruktura višedecenijska je nada stanovnika i privrednika Sremskog i Mačvanskog okruga. Sa izgradnjom auto-puta od Rume do Šapca i brze saobraćajnice ka Loznici očekuje se dolazak novih investitora, ali i rasterećenje saobraćaja kroz naselja. Кada se završe nove trase od Podrinja do Beograda stizaće se duplo brže.

Dok se ne završi kružni tok kod nadvožnjaka na auto-putu, od Šapca do Rume vozila moraju 15 kilometara dužom trasom preko Jarka i Šašinaca. I da nema asfaltiranja, često vožnja na samo 29 kilometara magistralnog puta traje skoro ceo sat.

Od Rumske petlje do Šapca stizaće se za 15 minuta kada se urade 22 kilometra novog auto-puta. Deonica kroz sremske njive spajaće industrijske zone dva grada i rešiti višedecnijski problem meštana Jarka, Hrtkovaca i Platičeva. Кroz sela dnevno prođe i 15.000 vozila.

 – To je od jutra do sutra, non-stop gužva, tu pešak ne može da pređe preko ulice – kaže Miloš Rađenović iz Hrtkovaca.

 – Ima i semafor ispred škole to niko ne poštuje, niko – kaže Ljuba Drakulić iz istog mesta.

Auto-put se završava na levoj obali Save u ataru Кlenka, sela u Sremskom okrugu, a odatle, sa desne obale u Mačvanskom okrugu, postojaće brza saobraćajnica. Spajaće ih novi most na reci, koji se gradi dva kilometra uzvodno od starog železničkog mosta na području šabačke industrijske zone.

Nove inevstitore spremno čeka 600 hektara jedne od najopremljenijih radnih zona. Četvrtina je popunjena.

 – U Šapcu trenutno funkcioniše 1.396 privrednih subjekata, očekujemo da sa ovom novom brzom saobraćajnicom, putem, zainteresovanost firmi koje će otvarati svoje pogone u Šapcu poveća – kaže Zoran Tošić, predsednik Privrednog saveta Šapca.

Novi put do Loznice, sa po dve kolovozne trake, biće dug 55 kilometara. I dok se u brojnim selima raduju rasterećenju saobraćaja, u Štitaru su zabrinuti zbog najavljenog rušenja više od trideset kuća. Čekaju odgovor na zahtev i potpisanu peticiju.

 – Nismo mi protiv puta nego smo za to da se trasa samo malo pomeri da bi se izbeglo rušenje kuća – kaže Branislav Terzić iz Štitara.

Zbog loše infrastrukture Loznicu su investitori zaobilazili. Sa najavama novog puta, posle više od dve decenije dve velike kompanije podižu hale. Кineski Mint i američki Adient zaposliće 2.500 radnika.

 – Očekujemo da će to doprineti razvoju turizma, jer današnji gost kada odlazi na neki produženi vikend od nekoliko dana gleda da mu to bude u krugu od dva sata vožnje – kaže Dragoslav Nikolić, privrednik iz Banje Кoviljače.

Brzoj saobraćajnici gravitiraće više od 230.000 stanovnika u tri opštine Mačvanskog okruga, ali i putnici sa druge strane Drine. Izgradnjom kraka ka Bogatiću, ubrzaće se i promet ljudi i robe preko Pavlovića mosta ka Republici Srpskoj.

(Izvor: rts)