U školi u Čelopeku počela obuka za vršnjačke edukatore

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

U školi u Čelopeku počela obuka za vršnjačke edukatore

 

U Osnovnoj školi „Desanka Maksimović“ u Čelopeku počela je realizacija projekta „Vršnjačka edukacija“, koji se realizuje u tri osnovne škole na području Zvornika i Osmaka. Nosilac projekta jeste Centar za mentalno zdravlje iz Zvornika, a to je nastavak saradnje sa školama kroz projekat briga za djecu. U projekat će biti uključena djeca VIII i IX razreda i to iz osnovnih škola u Zvorniku, Čelopeku i Osmacima.

 – Djeca iz osnovnih škola u okviru projekta „Vršnjačka edukacija“ proći će obuku za vršnjačke edukatore, kako bi mogli na adekvatan način da prenesu stečena znanja i informacije svojim vršnjacima. Vršnjačka edukacija je pojam kojim označavamo oblik edukacije, kojim obučeni i edukovani pojedinci preduzimaju neformalne i organizovane akcije kako bi svojim vršnjacima prenijeli određeno znanje, objasnili pojmove ili promijenili neku vrstu ponašanja – saopštili su iz Centra. 

 

 

 – Vršnjački edukator je osoba iz tvog okruženja, tj. tvoj vršnjak koji raspolaže informacijama o određenoj temi. Informacije ti može prenijeti u neformalnoj atmosferi (na žurci, na ekskurziji, u kafiću itd.) ili na organizovanom predavanju (u školi i sl.). Pošto su edukator i učesnici kojima se predaje vršnjaci koji imaju ista ili slična interesovanja, to značajno pomaže edukatoru da ga učesnici vide kao nekoga ko se susreće sa sličnim problemima i koji sve to razumije. Činjenica da nema generacijske barijere olakšava komunikaciju i time je efikasnost edukacije veća i značajnija – kažu u Centru.

 

 

U ovaj projekat uključeni su stručnjaci različitih profila iz škola i Centra za zaštitu mentalnog zdravlja: psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i psihijatri. Podršku projektu pružila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) kao i Udruženje za sistemsku praksu i terapiju (USPIT) u vidu metodološke pripreme i obuke profesionalaca za trenere u radu sa djecom.

 – Ideja je da stručnjaci iz CZMZ u saradnji sa stručnim osobljem iz škola edukuju zainteresovane učenike za vršnjačke edukatore, na temu emocija, komunikacije, tolerancije, prihvatanja različitosti, nenasilne komunikacije i sl. kako bi oni mogli svoja znanja da prenesu na svoje vršnjake, kroz tematska predavanja i radionice na časovima odjeljenske zajednice. Planirano je da projekat traje do januara 2020. godine. Na kraju edukacije oformiće se grupa mladih edukatora koji će širiti i prenositi svoja znanja i biti ambasadori pozitivnih emocija, ponašanja i tolerancije unutar svojih razreda, škole i naravno zajednice u kojoj borave i žive – stoji u saopštenju. 

(infobirac.net)