Bratunac i Srebrenica bez direktne autobuske linije sa Banjalukom

BRATUNAC

Bratunac i Srebrenica bez direktne autobuske linije sa Banjalukom

 

Od 1. novembra stanovnici opština Bratunac i Srebrenica nemaju autobusku liniju ka Banjaluci. Ukinuta je jedina autobuska linija prema Banjaluci, čime je nastavljen trend smanjenja prometa i saobraćaja ka ovim opštinama.

Stanovnici Bratunca i Srebrenice više nemaju mogućnost da autobusom direktno putuju u Banjaluku. Nikola Remetić kaže da će ubuduće to biti ogroman problem za ljude koji odlaze na liječenje i kontrole.

 – Moja sestra ide u Banjaluka, i sada više ne znam kako će putovati – napominje Nikola Remetić.

Problem bi mogli da imaju i studenti koji studiraju u Banjaluci, ali i ostali građani koji koriste ovaj vid prevoza.

Prevoznik koji je saobraćao na relaciji Srebrenica- Bratunac – Banjaluka ukidanje linije obrazložio je nerentabilnošću. U autobuskoj stanici Bratunac kažu da je, nakon gašenja nekadašnjeg velikog transportnog bratunačkog preduzeća Vihor, ova opština danas je samo prolazna stanica za auto prevoznike, a sve je manje polazaka i putnika.

 – Bratunac je stvarno odsječen. Nerazvijena smo opština, a pogotovo će se stariji sa uputnicama sada teško prebacivati do odredišta – kaže Zoran Spajić, rukovodilac Autobuske stanice Bratunac.

Promet putnika u posljednjih godinu dana drastično je opao. Ranije su ukinute linije za Novi Sad, Lazarevac, Istočno Sarajevo.

 – Ne možete se više prebaciti ni do Banjalukel, kao ni do ni Brčkog, Dervente, Modriče… – dodao je Spajić.

Od 2009. godine, Bratunac više nije tranzitno područje ni za robni saobraćaj, s obzirom da je granični most sa Srbijom zatvoren za robu i usluge. Alternativa za putnike koji putuju u veće centre jeste presjedanje u Zvorniku.

(Izvor: RTRS)