U Zvorniku veliko interesovanje za vakcinama protiv gripa – Za tri dana vakcine primilo 550 građana

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

U Zvorniku veliko interesovanje za vakcinama protiv gripa

Za tri dana vakcine primilo 550 građana

 

Prema podacima Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Zvorniku za tri dana oko 550 građana je primilo vakcine protiv gripa, što je najveće interesovanje otkad se one daju. Načelnica ove službe, Cvijeta Ostojić-Vasić kaže da iznenađuje ovoliko interesovanje te dodaje da će morati da nabave nove doze komercijalnih vakcina.

 – Imali smo 550 vakcina za oslobođene kategorije i 150 komercijalnih. Za tri dana su utrošene sve komercijalne doze, a ostalo je još 150 doza za kategorije koje ih besplatno dobijaju. Imamo obećanje menadžmenta da ćemo nabaviti još 100 komercijalnih doza – kaže Ostojić-Vasić i dodaje da se komercijalne doze dobijaju po cijeni od 20 KM, ali da im problem predstavljaju vakcine koje donose pacijenti.

 

 

 – Ove vakcine imaju svoj „hladni lanac“ transporta i ne možemo da snosimo odgovornost za posljedice koje mogu imati pacijenti, ako one nisu pravilno čuvane. To je teško objasniti pacijentima, a mi moramo da poštujemo proceduru zbog odgovornosti – istakla je Ostojić-Vasić i dodala da, iako se situacija prati, još nema izolovanih slučajeva gripa, a očekuje se krajem novembra i početkom decembra mjeseca.

 – Tome će sigurno doprinijeti i ovakvi vremenski uslovi koji su pogodni za razvoj virusa – navela je Osotojić-Vasić.

Oslobođene kategorije

Plaćanja vakcine oslobođeni su pacijenti na hemodijalizi, dijabetičari, srčani bolesnici, djeca liječena od reumatske groznice sa promjenama na srcu, te ona oboljela od cistične fibroze kao i zdrastveni radnici na infetktivnim klinikama i odjeljenjima intezivne njege. Pored njih, pravo na besplatne vakcine imaju i osobe koje boluju od mišićne distrofije i multiple skleroze, pacijenti koji su završili hemoterapiju, HIV pozitivne osobe kao i osobe koje boluju od malignih bolesti nakon primljene terapije.

(infobirac.net)