Poljoprivrednicima u Milićima lokalna uprava podijelila 4.000 sadnica šljive

MILIĆI

Poljoprivrednicima u Milićima lokalna uprava podijelila 4.000 sadnica šljive

 

Prošle sedmice je u opštini Milići podijeljeno 4.000 komada sadnica šljive – sorti „čačanska rodna“ i „čačanska ljepotica“, za 35 korisnika koji na svojim imanjima žele da podignu voćnjake. Nabavka sadnica je koštala 14.040 KM, a sredstva su obezbijeđena iz opštinskog „Programa za podsticaj poljoprivredne proizvodnje“ – kaže samostalni stručni sardanik za poljoprivredu u opštini Milići Dejan Golić.

 – Ukupno će biti podignuto 6,5 ha šljive, što će u velikoj mjeri povećati obim voćarske proizvodnje u opštini Milići – dodaje Golić.

Milenko Zekanović iz Milića dobio je 180 sadnica šljive. Šest godina se bavio malinarstvom, a ove godine, odlučio je da prekopa malinjak i da podigne voćnjake šljive i kruške.

 – Imam već jedan voćnjak od 180 stabala i evo sad ću drugi da podignem. Šljivu možemo i sirovu prodati, ali i kroz rakiju – kaže Milenko.

Radenko Dukić iz Dervente trenutno ima 120 stabala šljive „madžarke“ a proizvodi i kupinu.

Željko Madžarević iz sela Višnjica zasadiće novih 150 sadnica rodne čačanske.

 – Imamo dosta naše „požegače“, ali u posljednje vrijeme nismo zadovoljni rodom, bolest napada stabla. Trenutno „čačanka“ se bolje pokazala. Naš kraj daje dobru šljivu pa ćemo vidjeti kako ćemo je plasirati na tržištu – da li ćemo je sušiti, da li kroz rakiju ili u sirovom stanju – kaže Madžarević, koji je i dugogodišnji proizvođač mlijeka.

Iz opštine Milići kažu da korisnici koji su dobili sadnice šljive nisu bili u obavezi da se registruju u APIF-u i najavljuju da će uskoro biti podijeljene i sadnice lješnjaka za 23 korisnika, a u nabavku će biti uloženo 16.000 KM.

(Izvor: magic.ba)