Od vašeg bezobrazluкa veća je njegova ljudsкost! Ovako je Novak Đoković reagovao na provokacije britanske publike

SVIJET

Od vašeg bezobrazluкa veća je njegova ljudsкost! Ovako je Novak Đoković reagovao na provokacije britanske publike

 

Novak Đoković ne samo da je izgubio od Rodžera Federera u meču trećeg kola uvodne faze završnog mastersa, čime je ostao i bez polufinala i bez šanse da u završnici takmičenja preuzme od Rafaela Nadala mesto najboljeg na ATP listi, već je tom prilikom i prilično ponižavan od strane publike u Londonu. Ipak, to što nije prvi na rangiranju Asocijacije teniskih profesionalaca, ne smeta mu da ostane u vrhu onih koji umeju da budu ljudi, u punom smislu te reči, i kada je najteže.

Podsetimo, tokom pomenutog 49. okršaja Đokovića i Federera britanski navijači, odani Švajcarcu već više od decenije, a naročito na Vimbldonu, bučno i burno su slavili loše poteze srpskog asa.

Кonkretno, kada se desilo da donedavni broj 1 svetskog tenisa napravi dvostruku servis grešku, pojedini navijači su tome aplaudirali. Onda je Nole ponovo napravio dvostruku grešku pri servisu, potom doživeo brejk i – kola su krenula nizbrdo.

I ta nizbrdica se na tribinama slavila. Кrajnje neprimereno za sport u kome se takve stvari, prosto, ne rade.

Đokovića su zbog toga branili i neki asovi belog sporta, poput bivših najboljih tenisera Velike Britanije, Grega Rusedskog i Anabele Кroft, stala je u njegovu zaštitu i Danijela Hantuhova, ali je i sam Novak imao šta da kaže o celoj toj situaciji.

Naravno, bilo je to u njegovom stilu. Dostojanstveno i vrlo precizno:

 – Vidite, bio je ovo jedan jako bitan meč, a mislim da svaki put kada igram protiv Rodžera ili Federera, bilo gde na svetu, uvek ima mnogo uzbuđenja na tribinama. Bio je ovoga puta pun stadion, i to je bilo lepo videti. Da, bilo je glasno, naelektrisana atmosfera… Znate, bila je to, zapravo, dobra atmosfera – bilo je sve što je Đoković hteo da kaže na tu temu.

Možda su tačne misli bivšeg broja 1 britanskog tenisa, Anabel Кroft, koja je rekla da se tokom meča, zbog izuzetno lošeg ponašanja londonske publike prema Noletu – on povukao, kao da je posle toga bio u školjci. Možda je tačno da zbog toga, kako ona tvrdi nije mogla da se raspali ona vatra u njemu, što i nije lako kada imate protiv sebe 20.000 ljudi. Ali…

Đoković nije očajavao zbog toga.

Nije uperio prst u nepristojne.

Štaviše, celu ruku je pružio Federeru, za kog je posle meča čak rekao i da mu je uzor (iako ga je Đoković više puta pobeđivao, nego što je od njega gubio – sada je 26:23), a o publici je rekao šta je imao.

Pune tribine, dobra atmosfera.

I to je sve što će se o njemu čuti o onima koji zaslužuju kritike. Jer, on se i ne bavi poslom u kome bilo šta dobro donosi svađa, već samo i isključivo mir. Unutrašnji. Onaj mir sa sobom samim, pre svega. A kao što i sam reče posle poraza, zna šta mu je činiti posle pada, toliko iskustva ima. Mnogo, skoro koliko je velik i bezobrazluk londonske publike.

Srećom za njega, srećom i za tenis i sport uopšte, veća je njegova ljudskost od tog bezobrazluka. I zato će ga uvek pobeđivati, šta god da na kraju piše na semaforu.

(Izvor: blic)