Prodat najskuplji sat na svijetu: 31 milion dolara za „Jedan jedini” – novac otišao u humanitarne svrhe

SVIJET

Prodat najskuplji sat na svijetu: 31 milion dolara za „Jedan jedini” – novac otišao u humanitarne svrhe

 

Ručni sat čuvenog švajcarskog proizvođača „Patek Filip” prodat je na aukciji za rekordan 31 milion dolara. To je najskuplji ručni sat ikada prodat na aukciji. Sat, pod imenom „grandmaster 6300A”, namjenski je napravljen da bi bio prodat na aukciji u dobrotvorne svrhe koja je prošle nedjelje održana u Ženevi.

Aukcija je bila veoma posjećena, a veliki broj kolekcionara licitirao je telefonom.

Taj sat je napravljen od nerđajućeg čelika, dok su osnove dva brojčanika napravljene od 18-karatnog roze i crnog zlata. Na svjetlijem brojčaniku sata nalazi se natpis „Jedan jedini”.

 – Cio novac dajemo u dobrotvorne svrhe, a na ovom modelu smo uspjeli da damo mehaničko savršentvo u mjerenju vremena – rekao je Teri Stern iz kompanije „Patek Filip”.

Novac zarađen od predmeta koji su, osim sata, prodati na subotnjoj aukciji u Ženevi, biće namijenjen za liječenje genetskih poremećaja koji izazivaju progresivnu degeneraciju mišića.

 – Ovaj sat je potpuno ručno izrađen do posljednjeg šrafića. Kaiš sata, izrađen od aligatorske kože, ručno je šiven – naveo je Stern.

Inače, najskuplji „Patek Filip” sat prodat na aukciji do sada bio je model iz 2014. godine, za koji je kupac platio 24 miliona dolara.

(Izvor: rts.rs)