Maturanti TŠC Karakaj posjetili jednu od najvećih gejming kompanija na svijetu – „Nordeus“ iz Beograda

MA Izdvojena REGIJA BIRAČ ZVORNIK

Maturanti TŠC Karakaj posjetili jednu od najvećih gejming kompanija na svijetu – „Nordeus“ iz Beograda

 

Učenici završnog razreda zanimanja tehničar računarstva imali su, u sklopu stručnog usavršavanja i profesionalne orijentacije, jedinstvenu priliku da posjete jednu od najvećih gejming kompanija na svijetu – „Nordeus“ iz Beograda.

Jedan od glavnih ciljeva posjete je da učenici na licu mjesta vide kako funkcioniše svjetska IT kompanija.

„Nordeus“ su osnovali Branko Milutinović, Ivan Stojisavljević i Milan Jovović. Njih trojica su napustili „Majkrosoft“ i riješili da ostvare san iz studentskih dana i u Beogradu pokrenu kompaniju za video-igre. Кoliko su uspješni najbolji pokazatelj je zgrada u kojoj su bili. To je vanvremenski objekat u kom radi 170 zaposlenih iz 22 zemlje, dok sam prostor koristi najsavremenije tehnologije, kako bi korisnici uživali u prijatnom radnom okruženju.

Na početku posete Miloš Paunović (CSR Nordeus-a) je kroz zanimljivu prezentaciju upoznao učenike o radu kompanije i onome što ih je najviše zanimalo, kako se prave video-igre i koliko je timova stručnjaka iz različitih oblasti potrebno da bi se jedna video-igra izborila za svoju poziciju u ogromnoj konkurenciji i ostala na vrhu.

Za one koji ne znaju, a vjerovatno je malo takvih, „Nordeus“ je prije 9 godina lansirao „Top Eleven“, fudbalsku igricu koja je stekla status kultne igre među entuzijastima širom svijeta. Zaštitno lice im je čuveni Žoze Murinjo, a imaju 200 miliona aktivnih igrača iz svih zemalja svijeta. Pored ove igre, veliku popularnost brzo je stekla i „Golden Boot“, a predstavljena nam je i nova „Nordeusova“ igrica – „Heroic“.

Nakon prezentacije učenici su krenuli u obilazak kompleksa. Zgrada se prostire na šest hiljada kvadratnih metara i zauzima sedam spratova i tri podzemna nivoa za parking. Savremeni „Nordeusov“ HQ može se pohvaliti sa 52 kancelarije, 18 sala za sastanke i auditorijumom koji može da primi više od 200 ljudi. Novi prostor čine i studio za audio i video produkciju, biblioteka i izolovane radne sobe. Zaposlenima su na raspolaganju i veliki restoran, sportski bar, gejming soba, fitnes prostor s tuševima i mnogi drugi sadržaji koji imaju za cilj da omoguće zdravu ravnotežu između okruženja za rad i prostora za opuštanje.

Teško je odlučiti se šta je na učenike ostavilo najjači utisak tokom posjete, ali su bili jedinstveni u stavu da bi vrlo rado profesionalnu karijeru proveli u ovakvoj kompaniji.

Direktor škole, Goran Grujić, koji je uz odjeljenjskog starješinu Dejana Popovića, takođe prisustvovao posjeti „Nordeusu“, izjavio je da je cilj posjete u potpunosti ispunjen.

 – Pored toga što želimo da u školi omogućimo što bolje uslove za održavanje i izvođenje nastave te da obezbijedimo kvalitetnu stručnu praksu, uprava škole teži ka tome da učenicima omogući i stručne posjete najboljim kompanijama u okruženju. Naša želja je da im pomognemo u procesu profesionalne orijentacije, da ih motivišemo na dalje usavršavanje, da im pokažemo da su rad i znanje uvijek i svugdje na cijeni. Njihove reakcije nakon posjete „Nordeusu“ su nam jasan pokazatelj da smo na dobrom putu – rekao je Grujić i zahvalio se kompaniji „Nordeus“ na izuzetnom gostoprimstvu i ljubaznosti koju se „osjetila tokom svakog trenutka našeg boravka“.

Na kraju posjete, učenici su posjetili i „Nordeus hub“, u kom se organizuju praktični programi i događaji za developere iz IT industrije i studente.

(Izvor: jutsczv.org)