Bista Nikole Koljevića u Banjaluci: Uspomena na jednog od stvaralaca Srpske

REGION SVIJET VIJESTI

Bista Nikole Koljevića u Banjaluci: Uspomena na jednog od stvaralaca Srpske

 

Bista profesora Nikole Koljevića, nekadašnjeg potpredsjednika Republike Srpske i jednog od osnivača Srpske demokratske stranke, otkrivena je u parku ispred zgrade Narodnog pozorišta u Banjaluci. Zvaničnici Srpske poručili su da je nemjerljiva uloga Koljevića u stvaranju Republike Srpske.

Koljević je vizionar koji je želio da srpskom narodu obezbijedi slobodu. Bista koju je dobio u centru grada za porodicu je znak da srpski narod nije zaboravio njegova djela.

Bogdana, kćerka Nikole Koljevića, rekla je da je otkrivanje biste veliki dan za Banjaluku i cijelu Srpsku.

 – U tome su pomogli mnogi dobri ljudi i to nam pričinjava posebnu radost jer moj otac, koji se na različite načine borio za Srpsku, nije zaboravljen. Može se reći da je bistu podigao srpski narod i hvala svima za to – rekla je ona.

Prvi predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik poručio je da uspomena na čovjeka koji je pomogao u stvaranju Srpske ne smije pasti u zaborav.

 – Uvijek je volio Banjaluku, volio je Republiku Srpsku, čuvajte ga i uspomenu na njega – rekao je Krajišnik, koji je predsjednik Asocijacije Stvaraoci Republike Srpske.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović bila je student profesora Koljevića. Bivšeg profesora smatra velikim patriotom koji je u turbulentnim vremenima dao ogroman doprinos stvaranju Srpske.

– Ovo je pravo mjesto za bistu koja će služiti na ponos svima. Ovim pokazujemo da smo spremni da, cijeneći određene ljude iz prošlosti, idemo ka jačanju i čuvanju Srpske, kao i izazovima koji nas čekaju. Zadovoljna sam što je Srpska stabilna, snažna, sa jakim institucijama i što ima građane koji je vole. Na nama je da to nadograđujemo i da se svakog dana možemo pohvaliti da je Srpska jača – poručila je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik smatra da ljude poput Nikole Koljevića, koji je ugradio život i znanje u stvaranje Srpske, moramo pamtiti.

– Na ovaj način odužujemo se svim ljudima koji su u teškim trenucima i značajnim istorijskim događajima dali svoj doprinos ideji da se Republika Srpska napravi posebnom državom i da se u okviru toga afirmiše sloboda srpskog naroda – rekao je Dodik.

Nikola Koljević bio je vizionar i značajna ličnost u stvaranju Srpske. Bio je jedan od najznačajnih srpskih šekspirologa i komparativista, teatrolog i iznad svega intelektualac. Za srpskog člana Predsjedništva Savezne Republike BiH izabran je 1990. godine, a od aprila 1992. godine bio je potpredsjednik Srpske.

(Izvor: rtrs)