AMS RS: Od danas obavezna zimska oprema

REGIJA BIRAČ REGION ZVORNIK

AMS RS: Od danas obavezna zimska oprema

 

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) podsjeća sve vozače, učesnike u saobraćaju, da u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće (2020) godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti bez obzira na vremenske uslove.

Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se da putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kilograma i nemaju više od 8 sjedišta moraju imati zimske pneumatike na sva četiri točka.

Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 milimetra (mm).

Vozači mogu da upravljaju vozilom na kojima su i pneumatici sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimalno 4 mm, te u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse važi da imaju zimske pneumatike na pogonskim točkovima. Zimska guma je na svom boku označena oznakama MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, s tim da dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm. Pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijeva se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma).

Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kilograma).

Za neposjedovanje zimske opreme, prema Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima BiH, izriče se novčana kazna od 40 KM i po potrebi takvo vozilo se isključuje iz saobraćaja.

U cilju poboljšanja stanja u oblasti saobraćaja, apelujemo na vozače da poštuju zakonske obaveze u pogledu posjedovanja i korišćenja zimske opreme, te da u saobraćaju učestvuju sa tehnički ispravnim vozilom i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Vožnja vozilom u zimskom periodu, naročito kada ima snijega, za mnoge vozače predstavlja veliki problem. Auto-moto savez Republike Srpske savjetuje sve vozače da se prije polaska na put informišu o stanju i prohodnosti putem broja telefona AMS RS – 1285 ili putem internet stranice AMS RS, te da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme.

(Izvor: amsrs)

FOTO: Ilustracija, arhiv