Dodjelom nagrada i premijerom „Pijavica“, u Zvorniku otvoren Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“

MA Izdvojena ZVORNIK

Dodjelom nagrada i premijerom „Pijavica“

U Zvorniku otvoren Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“

 

Premijernim prikazivanjem filma „Pijavice“ reditelja Dragana Marinkovića, producenta i glumca Lazara Ristovskog, u Zvorniku je juče svečano otvoren 13. Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“.

Filmski festival „Prvi kadar“ otvorio je Ristovski, ističući da je ovaj festival veoma važan i jako bitan jer prikazuje odabrane filmove, što ga u tom smislu dodatno čini značajnim, kvalitetnim i dobrim.

 – Bio sam na mnogo festivala, malih, velikih, srednjih, značajnih, ali mogu reći da je svaki festival značajan, bez obzira koliko je mali po broju prikazanih filmova ili po broju prisutne publike – rekao je Ristovski.

On je dodao da je, po njemu, festival bitan, zato što na njega dolaze da gledaju filmove i oni koji možda ne idu u bioskope, ali festival koriste kao svečano mjesto gdje se dolazi, pokazuje – svejedno, važno je da narod dolazi.

 

Reditelj Marinković je rekao da je film „Pijavice“ interesantan iz nekoliko razloga, a to je da je glumačka ekipa koju čine Mirjana Janković, Iva Mihalič, Nikola Đuričko i Lazar Rustovski uradila nešto izvanredno i vrhunsko. 

Ističući da mu je veoma drago što je na ovom festivalu, Marinković smatra da se nikada ne treba reći da je festival mali.

 – Svaki festival koji ima 13 godina uopšte nije mali, jer je 13 godina trajanja festivala je cifra koja u evropskim okvirima mora nešto da znači – rekao je Marinković.

On je istakao da je film „Pijavice“ u aprilu u Americi na velikom festivalu u Beverli Hilsu žiri od 10 članova propglasio za najbolji igrani film.

 – Film ‘Pijavice’ čeka 20. septembar 2020. godine, jer je ušao kao finalista za najbolji film koji je prikazan u SAD, pe je već i s te strane je postigao dosta u filmskom životu – rekao je Marinković.

On je dodao da, i pored svega toga, najviše voli kada prisustvuje na manjim festivalima u manjim gradovima i izrazio zadovoljstvo što je na filsmkom festivalu „Prvi kadar“ u Zvorniku.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović naglaso je da se grad Zvornik odlučio za „Prvi kadar“ što, osim festivalskog dijela, ima i edukativni karakter.

 – Svake godine profesionalni glumci u filmskim radionicama rade sa našim najmlađim sugrađanima osnovnih i srednjih škola, gdje stiču početna saznanja o filmu kao vrsti umjetnosti, načinu nastanka, kao i ljudima koji stvaraju filmove – rekao je Stevanović.

Izrazivši nadu da će se festivalska filmska tradicija nastaviti, Stevanović je rekao da su Zvorniku, kao regionalnom centru, potrebna ovakva dešavanja i događaji, kao i naravno, zašto ne reći, filmske veličine kao što je Lazar Ristovski.

 – Dobro je da se družimo na ovakvim skupovima, dobro je da se naša omladina edukuje i u ovom filmskom smislu i da nađe vremena za ovakav događaj, čime odolijeva šundu i raznim rijaliti emisijama prisutnim oko nas – istakao je Stevanović.

Dekan Akademije umjetnosti u Beogradu Dragan Elčić naglasio je da je Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“ po kvalitetu i cjelokupnoj organizaciji na velikom nivou, odnosno u rangu Beogradskog filmskog festivala.

Elčić je naglasio da se festival „Prvi kadar“ prvi srcem i s ljubavlju, a kada se nešto tako pravi to niko ne može zaustaviti.

 – Stoga se nadam da će ovaj 13-ti po redu festival doživjeti i 130-tu godišnjicu – rekao je Elčić, koji je i predsjednik žirija ovog festivala.   

U okviru ceremonije svečanog otvaranja ovog festivala, uručene su i filmske nagrade.

 

Savjet 13. Međunarodnog filmskog festivala „Prvi kadar“ donio je odluku da se Plaketa „Lik kneza Pavla“ za doprinos u očuvanju filsmske građe i širenja filmske kulture dodijeli Jugoslovenskoj kinoteci iz Beograda, povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja ove značajne filmske institucije. 

Specijalnom gostu Festivala Lazaru Ristovskom priznanje „Кapija Zvornika“ za doprinos razvoju festivala i filmske umjetnosti uručio je gradonaelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Reditelju filma „Pijavice“ Dragan Marinković simbol festivala „Filmska klapa uručio je direktor Festivala „Prvi kadar“ Virtomir Mitrić, a ova nagrada pripala je i direktoru Doma omladine Đorđu Deuriću.  

Festival će biti zatvoren u Istočnom Sarajevu svečanom dodjelom nagrada i premijernim prikazivanjem u Istočnom Sarajevu igranog filma „Pijavice“, Dragana Marinkovića.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture u Vladi Republike Srpske, a ovu prestižnu manifestaciju podržali su grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo i Adiko banka.

(infobirac.net)